Bill Gates spune ca un lider este acea persoana “care ii motiveaza pe altii si ii determina sa actioneze”, in timp ce Warren Bennis sustine ca “liderul este cel care are capacitatea de a transforma o viziune in realitate”. Sunt multe definitii care au fost date de-a lungul anilor, insa trebuie sa recunoastem ca lucrurile sunt ceva mai complicate, conceptul de leadership fiind in realitate o adevarata arta.
Un lider puternic stie sa conduca oamenii si sa isi respecte angajamentele. Un lider adevarat este competent in domeniul lui, are o atitudine buna si stie sa isi motiveze echipa pe care o are in jurul sau. Un lider are viziune si stie intotdeauna sa comunice, reusind totodata sa conduca prin exemplul personal. Totusi, cum arata in viata reala un lider exemplar?
Uite patru elemente care definesc un lider puternic:
Una dintre cele mai importante calitati care definesc un lider puternic este setea de cunoastere. Un lider va fi mereu curios, dedicat si gata sa invete ceva nou in fiecare zi. Un lider adevarat nu se va limita niciodata la ceea ce stie si nu va crede in niciun moment ca le stie pe toate si ca nu mai are nimic de invatat de la nimeni. Ba din contra, un lider va profita de fiecare ocazie pe care o are pentru a afla lucruri noi si pentru a deveni si mai bun in domeniul lui de activitate.
Inteligenta interpersonala joaca un rol extrem de important in viata unui lider puternic. Fara tact social nimeni nu se poate impune si nu poate deveni cu adevarat un lider. Prin a avea tact social se intelege ca o persoana sa fie capabila sa stabileasca un dialog cu diverse tipuri de oameni, sa asculte si sa stie cand sa fie ferm sau cand e nevoie sa fie prietenos si asa mai departe. Un lider adevarat va stii intotdeauna atat sa ii asculte pe ceilalti, dar si sa exprime in fata celorlalti pentru a se face inteles.
Inteligenta emotionala este una dintre cele mai importante calitati pe care o poate avea un lider puternic. Acesta trebuie sa stie cum sa faca fata provocarilor de zi cu zi, atat in viata profesionala, cat si in viata personala. Totodata, trebuie sa stie cum sa ramana concentrat si motivat in activitatea lui de zi cu zi, chiar si in acele perioade in care lucrurile nu merg deloc bine.
Poate parea banal, insa este foarte important pentru un lider sa nu aiba idei fixe de niciun fel si sa fie deschis la nou. Intr-adevar, ideile noi implica si un anumit risc, insa un lider puternic trebuie sa fie capabil sa si-l asume. Aratand ca este dispus sa incerce lucruri noi, un lider le arata celor din jur si ca este curajos si gata sa infrunte necunoscutul. Lucrurile se schimba cu o viteza ametitoare in jurul nostru, mai ales in business, asa ca este important pentru un lider sa stie sa se adapteze din mers si sa schimbe directia atunci cand este cazul.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Abonamentul Enayati Medical City nu te lasa singur nici in vacanta. Acces rapid la medici si ghidare in sistemul medical, oriunde te-ai afla
V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri
Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de 2 trilioane de euro
Controale, litigii si blocaje contractuale: riscurile juridice reale pentru companii in contextul noilor masuri fiscale. Recomandarile avocatilor pentru companiile romanesti
Partenerii nostri
Nulitatea unei clauze din contractul colectiv - prevederi legale si renegocierea CCM
Instructiuni proprii SSM pentru lucrul in echipa - [MODEL] si prevederi legale
Declaratia 394: Termenul de depunere in iulie si studiu de caz pentru completare fara erori
Recipisa: Ce este, la ce foloseste si exemplu practic pentru contabili
Te-ar putea interesa si
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri