O cariera de succes se bazeaza pe capacitatea de a te adapta cat mai bine atunci cand te confrunti cu instabilitatea economica sau cu evenimente neprevazute, iar din aceasta perspectiva, este esential sa-ti construiesti un plan eficient.
O cariera de succes inseamna si un proces continuu de perfectionare profesionala in acelasi domeniul de activitate sau in altele, cu totul noi. Un job care sa-ti aduca stabilitate financiara presupune, uneori, sa actionezi dincolo de zona ta de confort, pentru ca nu poti fi sigur vei ramane pe postul respectiv pana iesi la pensie sau ca vei putea promova in cadrul aceleiasi companii, ca sa poti obtine venituri salariale mai mari.
Prin urmare, este important sa fii un angajat valoros pentru o arie cat mai larga de locuri de munca. Participa la cursuri de dezvoltare profesionala, inscrie-te la conferinte si forumuri de specialitate, citeste studii, reviste de profil ca sa poti capata noi cunostinte, construieste-ti o retea profesionala in care sa ai contact cu oameni care au deja cariere de succes si care te pot ajuta fie direct, fie prin puterea exemplului lor. Retine ca, intr-o lume competitiva, este nevoie sa ai un atu in fata posibililor contracandidati. Asadar, fii mereu la curent cu ultimele tehnologii, informeaza-te si exploreaza-ti toate abilitatile, ca sa fii creativ, nu te feri de initiative indraznete si demonstreaza-ti valoarea profesionala, indiferent de schimbarile care pot sa apara in interiorul firmei la care esti angajat sau in domeniul in care activezi.
O evolutie profesionala constanta presupune, printre altele, multa determinare, efort, adaptabilitate in fata schimbarilor si rezistenta la stres. Din acest punct de vedere, sanatatea ar trebui sa fie una dintre prioritatile tale cand vine vorba despre construirea unei cariere de succes.
Mergi la controale medicale regulate, fa sport cel putin 30 de minute pe zi, adopta un stil de viata echilibrat si nu uita de protectia financiara a viitorului tau si al celor dragi. Nu stii niciodata cand pot sa apara evenimente neprevazute, cum ar fi afectiunile medicale grave, care iti pot da planurile initiale peste cap si, mai mult, nu ai cum sa estimezi nici amploarea efectelor pe care le pot avea asupra ta si asupra familiei tale. Prin urmare, este bine sa actionezi concret si din timp, iar una dintre variante este o asigurare de sanatate, prin care iti construiesti o strategie in functie de nevoile tale, astfel incat, in cazul in care apare o problema dificila de sanatate, tu si cei dragi sa aveti resurse suficiente pentru a o gestiona eficient.
Apoi, incearca sa pastrezi un echilibru intre viata personala si serviciu, pentru ca astfel vei avea relatii familiale stabile, organismul tau se va putea reface dupa oboseala acumulata la birou si te vei putea concentra mai bine asupra proiectelor care iti sunt incredintate la locul de munca. Pe scurt, vei fi mai productiv.
Studiile psihologice au demonstrat ca fixarea unor obiective clare si realiste te motiveaza si te ajuta sa te implici mai mult in taskurile care ti se dau, chiar si in situatii de criza. Si asta pentru ca ele au efecte asupra actiunilor si asupra emotiilor tale, care devin mai intense. Cu cat targeturile pe care ti le propui sunt mai dificile, cu atat sunt mai valoroase, si vei depune eforturi mai mari ca sa le atingi. Astfel, devii mai eficient si capeti mai multa incredere in fortele proprii, ceea ce te ajuta sa ai performante din ce in ce mai bune.
Specifice, masurabile, realizabile, realiste si programate cu deadline-uri. Asa ar trebui sa fie obiectivele tale, parte a unei viziuni pe termen lung despre cum ar putea arata viata ta peste 10-15 ani, ca sa nu ramana doar pe hartie, ci sa le si indeplinesti. De exemplu, daca urmaresti sa devii, in urmatorii trei ani, managerul propriului business, propune-ti ca intr-un an sa iti iei toate certificatele de care ai nevoie, citeste in urmatoarele doua luni trei carti care te vor ajuta sa-ti construiesti mai bine strategia, identifica ce alte calitati ai putea sa-ti dezvolti, ce resurse financiare si ce acte iti trebuie si cum le obtii.
Succesul in cariera depinde si de capacitatea ta de a-ti asuma riscuri, de a fi intotdeauna proactiv, de a te concentra asupra solutiilor. Fii responsabil de actiunile tale si gandeste-te ca nu exista o formula magica prin care sa ajungi in varful piramidei peste noapte si sa te si mentii pe pozitia aceea mult timp, fara sa depui niciun efort.
Evolutia in plan profesional are loc in timp, uneori decenii, iar pe parcurs nu iti va iesi totul asa cum iti propui. Invata din esecuri si transforma-le in modalitati prin care sa devii azi mai bun decat ieri. Vezi de ce nu ai reusit si ce poti face mai bine pe viitor. Daca intr-un an nu ai obtinut o promovare in cadrul companiei la care lucrezi, desi ti-ai propus clar acest lucru, analizeaza situatia si identifica motivele care tin de tine, de departamentul in care muncesti si de politica firmei, per ansamblu. Indiferent la ce concluzie ajungi, poti gasi solutii, de la a te implica mai mult si a te perfectiona, pana la a schimba jobul.
O cariera de succes presupune construirea unui plan eficient, pentru a-ti asigura protectia financiara pe termen lung pentru tine si pentru familia ta, pentru a te putea dezvolta profesional, astfel incat sa faci fata oricarei cerinte din domeniul tau de activitate sau chiar din altul, pentru a-ti stabili obiective realiste, fara a considera esecurile obstacole de netrecut.
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac