Daca esti antreprenor, s-ar putea ca izolarea la domiciliu, mutarea muncii de la birou in perimetrul locuintei, comunicarea prin teleconferinte cu angajatii, scaderea profitului, temerile legate de viitorul afacerii sa te fi marcat. In plus, pe grupurile de socializare, foarte multi romani se declara mai obositi dupa un program de munca remote, mai ales profesorii, ceea ce este oarecum de inteles. Ca antreprenor, nu ti-a fost nici tie usor sa gestionezi „n” situatii noi, fiind un agregator de griji si avand in acelasi timp puterea de a-i asigura pe angajati ca somajul tehnic e ultima masura de austeritate pe care o vei lua.
Dupa intoarcerea la munca „fata in fata”, iata cateva idei care iti pot fi utile pentru a reusi sa-ti mentii echipa motivata.
Daca businessul tau nu e unul bazat pe comercializarea unor produse online, nu reprezinta o firma de curierat sau un lant de farmacii, atunci cu siguranta pandemia ti-a afectat profitul, contractele in derulare, iar planul strategic realizat la inceput de an nu a mai putut fi nicicum pus in aplicare. In situatia data, pentru a evita masurile de austeritate, cum ar fi reducerile si intarzierile salariale, trimiterea angajatilor in somaj tehnic sau chiar concedierea lor, este important sa stii ca ai posibilitatea de a accesa un credit pentru imm-uri, acordat in conditii care sa te avantajezecare te va ajuta sa pastrezi unitatea colectivului, ba chiar sa faci noi angajari. Nu doar ca bancile si guvernul au venit in sprijinul persoanelor fizice prin OUG pentru amanarea ratelor, ci faciliteaza obtinerea unor cofinantari pentru proiecte cu fonduri europene, mai ales pentru tinerii din mediul rural. Nu ezita sa ceri un ajutor financiar pentru a le fi bine celor din echipa, caci, pana la urma, oamenii sunt cea mai importanta resursa dintr-o companie.
In ultima perioada, ONG-uri care militeaza pentru sanatatea mintala si furnizori de servicii medicale private s-au implicat in sustinerea medicilor care lupta si au luptat in linia intai, prin punerea la dispozitie a unor linii telefonice sau platforme online, prin care psihoterapeutii acorda ajutor de specialitate celor care-l solicita. Exemplul a fost urmat si de catre universitatile din Romania in vederea sustinerii cadrelor didactice si a studentilor. Acest model ar putea fi implementat si de catre tine, chiar daca o colaborare cu doi-trei psihologi, in functie de numarul angajatilor, implica cheltuieli in plus. Avantajele vor fi net superioare oricarui sacrificiu, iar rezultatele vor fi resimtite in timp.
Totodata, fii mai atent ca niciodata la nevoile colectivului, asculta-ti echipa, sustine-o, comunica deschis si lasa mereu usa deschisa pentru angajati. Aplica principii de leadership, motiveaza-ti colectivul si asigura fiecare angajat ca vei face tot ceea ce tine de tine pentru ca totul sa fie bine.
Te afli intr-un context socio-economic imprevizibil, insa situatia poate fi sub control daca admiti ca ai nevoie de ajutor financiar, psihologic, juridic. La randul tau, chiar daca esti sef si ai experienta, incearca sa fii cu un pas in fata in tot ceea ce faci: sa anticipi ce reglementari vin, sa iti iei solutii de rezerva, sa ai grija de oamenii tai.
Ultimele NOUTATI
Problemele economice ale Romaniei sunt de olimpiada! Camera de comert Americana in Romania: Suntem constienti ca urmeaza o serie de masuri cu impact economic
ULTIMA ORA. Planul lui Nicusor Dan pentru salvarea economiei romanesti, anuntat acum pe Facebook. Cum vede presedintele ales rezolvarea deficitului bugetar
Teapa de la samsarii auto! Ce sa verifici la o masina SH, in primele 60 de minute de testare
Partenerii nostri
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Ce este franciza si cum se reflecta in contabilitate: Exemplu practic complet
De la teorie la practica: Ghid complet pentru contabilii incepatori, cu exemple utile
Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Ce trebuie sa contina fisa postului pentru lucratorul comercial