In definitiv, nu ar trebui sa ratezi ocazia de a-i spune angajatorului de ce esti perfect pentru pozitia la care aplici, fie ca este vorba de un loc de munca in Romania sau in strainatate. Prin urmare, iata ce trebuie sa scrii intr-o scrisoare de intentie excelenta.
Scrie cate o scrisoare de intentie pentru fiecare job
Este, intr-adevar, mai usor sa folosesti aceeasi scrisoare de intentie pentru toate joburile la care aplici, in special daca sunt din acelasi domeniu. Insa, daca personalizezi fiecare scrisoare, aceasta va atrage atentia. Uite-te in anunt si vezi care sunt atributele cerute de recrutor. Apoi, exemplifica macar o parte din ele in scrisoarea de intentie. Spre exemplu, daca anuntul cere atentie la detalii, da un exemplu in care atentia la detalii a salvat o situatie. Ei bine, exista posibilitatea ca alte companii sa ceara lucruri diferite. In mod evident, scrisoarea ta initiala de intentie isi pierde valoarea.
Desigur, poti folosi frazele cheie din scrisorile anterioare. In definitiv, te descriu pe tine. Insa, trebuie sa tii cont de faptul ca o scrisoare de intentie personalizata te aduce cu un pas mai aproape de jobul dorit. De asemenea, incearca sa eviti platitudinile si frazele generice. Daca scrisoarea ta incepe cu „Sunt entuziasmat sa aplic pentru postul X”, atunci recrutorii isi vor da seama ca este inca o scrisoare de intentie copiata de pe internet, careia nu i s-a adus nicio modificare. Poti, insa, folosi modele de pe internet. Insa, nu le copia cap – coada. Ci modifica-le pentru a te pune pe tine, candidatul, in valoare.
Una dintre cele mai mari greseli pe care o poti face intr-o scrisoare de intentie este sa reproduci ce este in CV-ul tau. Nu te limita la „Am o experienta de 10 ani in domeniul vânzarilor”. Ci, mergi mai departe: „In cei 10 ani de cariera am invatat importanta interpretarii datelor si a comportamentului clientilor pentru a le oferi cel mai bun produs pentru nevoile lor.”. Daca nu stii exact cum sa abordezi problema gândeste-te la urmatoarele:
Una dintre cele mai mari greseli pe care o poti face intr-o scrisoare de intentie este sa reproduci ce este in CV-ul tau. Nu te limita la „Am o experienta de 10 ani in domeniul vanzarilor”. Ci, mergi mai departe: „In cei 10 ani de cariera am invatat importanta interpretarii datelor si a comportamentului clientilor pentru a le oferi cel mai bun produs pentru nevoile lor.”. Daca nu stii exact cum sa abordezi problema gandeste-te la urmatoarele:
Evidentiaza experienta relevanta
Nu esti sigur care este experienta relevanta? Ei bine, acesta se regaseste in primele cerinte ale postului la care aplici. Prin urmare, exact despre ele trebuie sa discuti in scrisoarea ta de intentie. Vorbeste despre cum poti sa actionezi in privinta acelor prioritati cheie. La un loc de munca care cere spirit analitic nu poti vorbi despre experientele tale de comunicare, deoarece nu sunt relevante pentru acel post. Insa, poti descrie concluziile la care ai ajuns intr-o situatie anume, dupa ce ai analizat toate perspectivele.
Scoate-ti in evidenta aptitudinile
Daca nu ai experienta de munca despre care sa vorbesti in scrisoarea de intentie, atunci pune-ti in evidenta aptitudinile. Daca ai facut voluntariat sau ai mers la internship-uri, atunci cu siguranta ai mai multe de oferit decat un CV gol. Prin urmare, incearca o noua abordare pentru scrisoarea de intentie bazata pe atitudini, nu pe experiente propriu-zise. De asemenea, nu cadea in capcana studiilor. Intr-adevar unele aptitudini se dezvolta la scoala sau la facultate. Insa, ar trebui sa depasesti momentul educatiei si sa vorbesti si despre viata ta si ce te-a invatat.
Atunci cand iti scrii scrisoarea de intentie nu uita sa fii energetic. In definitiv, aceasta este o prezentare a ta. Vorbeste despre evenimente pozitive si lasa loc de interpretari. Frazele scurte te vor ajuta sa scrii mai usor. De asemenea, nu uita sa o corectezi inainte sa o trimiti. Chiar daca folosesti un model de scrisoare de intentie, tot trebuie sa te uiti peste ea inainte de o trimite. Mici greseli se pot strecura oricand. Sau pur si simplu poti uita detalii importante. Cu cat mai profesionala este scrisoarea de intentie, cu atat mai multe sanse ai sa fii sunat de recrutori pentru interviuri.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea