Piata muncii s-a schimbat radical in ultimii doi ani, pandemia de coronavirus facandu-i pe multi angajati din toate colturile lumii sa isi regandeasca obiectivele si prioritatile din punct de vedere profesional. Valul demisiilor de peste Ocean a provocat o adevarata furtuna pe intreaga piata, Statele Unite confruntandu-se in a doua jumatate a anului trecut cu un fenomen de proportii al demisiilor in masa. Potrivit statisticilor, numarul demisiilor s-a aflat la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.
Estul si nordul continentului european sunt regiunile cel mai putin afectate de aceasta problema, insa valul demisiilor in masa a ajuns deja si in Romania! Recordul demisiilor in tara noastra a fost atins in toamna anului 2020, in lunile septembrie si octombrie, atunci cand au fost raportate lunar aproximativ 45.000 de demisii. Lucrurile s-au potolit in lunile urmatoare, un nou val de demisii lovind piata muncii din Romania in toamna anului trecut.
Traim cu totii intr-o perioada de criza, perspectivele schimbandu-se constant in ultimii doi ani. Intr-un asemenea context, nu putini sunt cei care se intreaba ce ii determina de fapt pe oameni sa ia decizia de a renunta la locurile de munca pe care le au. Potrivit unei analize realizate de portalul Joblist din Statele Unite, 73% dintre angajatii de peste Ocean se gandesc serios sa demisioneze in perioada urmatoare. Lucrurile stau similar si in Romania, ultimele sondaje aratandu-ne ca nu sunt deloc putini cei ce se gandesc la o schimbare a jobului in aceasta perioada.
Conform Randstad Workmonitor 2021, 51% dintre angajati iau in calcul sa isi schimbe cariera in perioada imediat urmatoare. Apoi, 54% dintre angajati au recunoscut ca se simt subestimati la actualul loc de munca, aflandu-se deja in cautarea unui job mai bun. In acelasi timp, 67% dintre cei ce au participat la aceasta analiza au sustinut ca pandemia le-a dat un imbold sa isi schimbe balanta dintre viata profesionala si cea personala. In cele din urma, 76% dintre angajati au spus ca isi doresc mai multa flexibilitate.
Potrivit specialistilor, pandemia i-a provocat pe multi angajati sa isi regandeasca viziunea cu privire la locul de munca. Motivele pentru care oamenii aleg sa demisioneze sunt acum din ce in ce mai complexe, aceste decizii nefiind bazate neaparat pe criterii de ordin financiar. Ba mai mult decat atat, specialistii din cadrul MIT Sloan Management Review sustin ca cel mai important factor care ii determina pe multi angajati sa isi dea demisia este legat de cultura toxica de la locul de munca. Practic, oamenii s-au saturat sa lucreze intr-un mediu toxic, intr-o atmosfera tensionata, unde nu se simt apreciati si respectati de colegi si de superiori.
Tendinta actuala de pe piata muncii a fost remarcata recent si de Ryan Roslansky, directorul LinkedIn. Roslansky este de parere ca oamenii si-au regandit nu doar modul in care lucreaza, ci si motivele pentru care muncesc. Astfel, multi au ajuns sa se intrebe ce isi doresc cel mai mult sa faca in cariera si in viata. Pandemia i-a facut pe multi sa isi regandeasca complet viata, indreptandu-si atentia catre alte vocatii si activitati care sa le aduca mai multa placere si motivatie.
Restrictiile impuse in ultimii doi ani in contextul pandemiei le-a demonstrat multor oameni ca pot lucra foarte bine si de acasa sau din orice alt loc in care isi doresc, productivitatea nefiindu-le afectata, ba chiar din contra. In plus, regimul work from home a venit cu multe avantaje pentru multi angajati. Acum, cand multe companii au adoptat un stil hibrid de lucru, multi angajati au realizat ca nu isi doresc sa se mai intoarca deloc la birou pentru a lucra. Angajatii din intreaga lume isi doresc acum mai multa flexibilitate si mai mult timp pentru ei si pentru familiile lor.
In cele din urma, decizia multor angajati de a isi schimba viziunea despre viata profesionala ar putea avea in spate si un factor psihologic. In pandemie, multi oameni au realizat ca viata se poate incheia in orice clipa. Astfel, nu este deloc de mirare ca multi au ajuns sa isi zica ca sunt si alte lucruri mai importante in viata decat cariera. In aceste conditii, prioritatile s-au schimbat pentru multi, oamenii dorindu-si acum sa aiba mai mult timp pentru familie si prieteni.
Citeste si: Ce SFAT i-a dat Jeff Bezos, acum un deceniu, unei persoane care tocmai preluase o functie inalta
Ultimele NOUTATI
Agenda GPeC SUMMIT 26-27 Mai este publicata: 2 Masterclass-uri, 19 speakeri, Expo si content practic despre tot ce e important in E-Commerce si Digital Marketing
Banca Transilvania loveste sistemul bancar romanesc sub centura. Cum a reusit gigantul local sa-si creasca valoarea brandului cu 34%
Rabla pentru TRACTOARE 2025. Ce conditii trebuie sa indeaplineasca fermierii in acest an, pentru a pune mana pe fonduri
Cum dau tepe ANAF-ului unii patronii din Constructii. Inspectorii au ramas surprinsi, diferente uriase!
Mediul privat romanesc devine pesimist. Ce asteapta managerii locali sa se intample cu Romania in perioada imediat urmatoare, care sunt riscurile
Partenerii nostri
Adeverinta de venit si calitatea de coasigurat - specialistii explica
Constatarea incetarii de drept a CIM - prevederi legale si [MODEL] nota constatatoare
Controlul de prevenire a situatiilor de urgenta - cate tipuri exista si reglementari cheie
Totul despre calculatia costurilor: Cost de productie vs. pret de achizitie si exemplu practic
Conventii pentru evitarea dublei impuneri - Ghid actualizat ANAF
Decontarea transportului: Ce prevede legea?
O noua zi libera pentru romani! Ce zi ar putea fi declarata sarbatoare legala si ce semnificatie are
Concediul pentru accidentul de munca. Reguli, durata si exemple
Te-ar putea interesa si
Banca Transilvania loveste sistemul bancar romanesc sub centura. Cum a reusit gigantul local sa-si creasca valoarea brandului cu 34%
Rabla pentru TRACTOARE 2025. Ce conditii trebuie sa indeaplineasca fermierii in acest an, pentru a pune mana pe fonduri