Angajatorii se confrunta cu tot mai multe probleme legate de neseriozitatea noilor angajati, numarul firmelor care se plang din cauza candidatilor explodand in prima parte a anului curent. Potrivit managerilor multor companii, multi candidati se dovedesc extrem de neseriosi, acestia luand decizia de a nu se prezenta la locul de munca inca din prima zi de lucru, in ciuda faptului ca anterior au semnat deja contractul si au efectuat toate analizele necesare angajarii.
Codul Muncii nici macar nu prevede o sanctiune referitoare la neprezentarea la locul de munca imediat dupa semnarea contractului, semn ca aceasta practica este relativ noua. Chiar si asa insa, cei care obisnuiesc sa procedeze in acest fel trebuie sa ia in considerare cateva aspecte importante. Mai exact, angajatorul il poate obliga pe angajat sa plateasca anumite despagubiri in cazul in care poate demonstra ca a suferit anumite prejudicii cauzate de neprezentarea acestuia la locul de munca.
Potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul actual, salariatul are dreptul de a inceta oricand contractul de munca pe durata perioadei de proba, fara a fi obligat sa isi motiveze intr-un fel sau altul decizia. Situatia se complica insa destul de mult in cazul in care angajatorul poate dovedi ca a suferit anumite prejudicii cauzate de candidat prin incalcarea contractului de munca abia semnat de acesta. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, intr-un asemenea context, angajatul poate fi obligat la plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciile angajatorului, mai ales in conditiile in care compania poate dovedi cu usurinta ca a actionat cu buna credinta.
In cele mai multe cazuri, angajatorii nu vor avea cum sa demonstreze ca au suferit prejudicii semnificative din cauza faptului ca o persoana abia angajata a decis sa nu se mai prezinte la locul de munca. Exista insa si situatii in care asemenea prejudicii exista in cazul angajatorului. Spre exemplu, atunci cand angajarea unei persoane a dus la renuntarea la un alt candidat calificat.
Intr-un asemenea context, angajatorul a decis sa nu ii mai trimita o oferta unui alt candidat deoarece a semnat deja un contract cu o alta persoana, persoana care a decis totusi sa nu se mai prezinte la munca inca din prima zi. Lucrurile nu sunt inca deloc atat de simple intr-o asemenea speta, motiv pentru care specialistii sunt de parere ca asemenea situatii trebuie analizate de la caz la caz.
Citeste si Cea mai nociva metoda de evaziune fiscala in domeniul TVA: frauda tip carusel
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung