E posibil ca drepturile salariale ale unui angajat sa fie diminuate daca intra in concediu de odihna?
concediu de odihnasalariu
Raspunsul este un NU categoric. Pe perioada cat se afla in concediu de odihna angajatul trebuie sa castige la fel de mult, altfel el ar fi tentat sa nu-si ia niciodata concediu sau sa isi ia cat mai rar, ca sa nu piarda bani. Si tocmai ca sa elimine asemenea tentatii care ar afecta un drept fundamental al angajatului (dreptul la odihna), legiuitorul a reglementat lucrurile la art. 150 din Codul muncii. Doar ca nu a facut-o suficient de clar si, ca urmare, in practica pot aparea nelamuriri. Sa vedem mai exact despre ce este vorba.
Cum suna art. 150 din Codul muncii?
Art. 150. [cuantumul si plata indemnizatiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Se observa asadar ca, pe de o parte, la alin. (1) se spune ca indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat suma pe care ar fi castigat-o salariatul in perioada respectiva daca nu si-ar fi luat concediu, dar pe de alta parte, la alin. (2), se indica si modul de calcul al acestei indemnizatii – in functie de media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni.
Ce se intampla insa daca aceste drepturi salariale au fluctuat in ultimele 3 luni?
Caz concret: daca salariatul lucreaza in constructii si in noiembrie si decembrie a avut 3.000 de lei brut, iar in ianuarie a trecut la 4.000 de lei (conform OUG nr. 168/2022), indemnizatia pentru un concediu de odihna luat in februarie, calculata ca medie a ultimelor 3 luni, ar fi mai mica decat drepturile salariale cuvenite in februarie.
Sau, alt caz concret: daca salariatul a fost sanctionat disciplinar cu reducerea salariului cu 10% in ultimele 3 luni (conform art. 248 alin. (1) lit. d) din Codul muncii), rezulta aceeasi situatie – indemnizatia lui de concediu ar fi mai mica.
Sau poate ca salariatul isi ia acum concediul neefectuat in anii trecuti, cand salariul lui era altul. Care 3 luni “anterioare” se iau in calcul? Cele din perioada cand ar fi trebuit sa isi efectueze concediul sau cele de acum, adica efectiv ultimele 3 luni?
Ca sa transeze lucrurile, legiuitorul a decis ca in toate aceste situatii
se ia in considerare cuantumul cel mai avantajos pentru salariat. Primeaza deci veniturile lui actuale, daca acestea sunt mai mari, iar media ultimelor 3 luni se aplica doar daca indemnizatia astfel rezultata este mai mare decat cea aferenta veniturilor actuale. Lucru posibil daca, de exemplu:
1) angajatul tocmai a trecut la un contract cu jumatate de norma, cu diminuarea aferenta a drepturilor salariale;
2) tocmai a fost de acord sa se mute pe un post mai prost platit;
3) tocmai a fost sanctionat disciplinar cu reducerea salariului cu 5%-10% pe 1-3 luni.
Sursa foto: www.pexels.com