Firmele nu gasesc oameni dornici de munca. 35.000 de joburi disponibile azi, dar nu se inghesuie nimeni
locuri de muncajoburiangajari
Cel mai recent raport al Institutului National de Statistica (INS), arata ca avem o rata destul de mare a numarului de joburi disponibile la ora actuala in economia noastra nationala.
In primul trimestru din 2024, spune INS, numarul locurilor de munca vacante a fost de 35.000.
Comparativ cu primele trei luni din 2023, anul acesta sunt cu 12.100 de joburi disponibile mai putine.
Raportat insa la trimestrul anterior, avem o crestere cu 1.700 de joburi disponibile.
23% din totalul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare - 8.100 de posturi disponibile
Conform datelor publicate de INS pentru primul trimestru din 2024, cele mai ridicate rate ale
locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,53%), intermedieri financiare si asigurari (1,51%), si in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, precum si activitati de spectacole, culturale si recreative (1,36% fiecare).
Mai mult de 23% din totalul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare, cu un total de 8.100 de posturi disponibile, avand o rata de 0,74%.
In sectorul public, locurile de munca vacante au constituit peste 19% din total. In domeniul sanatatii si asistentei sociale, precum si in administratia publica, au fost inregistrate cate 3.000 de locuri vacante, iar in educatie 700 de locuri vacante.
La polul opus, cele mai scazute rate ale locurilor de munca vacante s-au observat in educatie (0,20%), industria extractiva (0,25%), si in agricultura, silvicultura si pescuit (0,37%).
Cele mai putine locuri de munca vacante au fost inregistrate in tranzactii imobiliare si industria extractiva (cate 100 fiecare), respectiv in alte activitati de servicii (200 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in constructii (+0,28 puncte procentuale), urmate de distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, si sanatate si asistenta sociala (+0,18 puncte procentuale fiecare).
In privinta numarului locurilor de munca vacante, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in constructii (+1.300 locuri vacante), sanatate si asistenta sociala (+700 locuri vacante), urmate de transport si depozitare si activitati de servicii administrative si suport (+400 locuri vacante fiecare).
Cele mai importante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in activitati de tranzactii imobiliare (-0,14 puncte procentuale), comert cu ridicata si amanuntul, si repararea autovehiculelor si motocicletelor (-0,13 puncte procentuale), aceasta ultima activitate inregistrand si cea mai semnificativa reducere a numarului locurilor de munca vacante (-1.100 locuri vacante).
Comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, cele mai mari scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in tranzactii imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administratie publica (-0,80 puncte procentuale), si activitati de servicii administrative si suport (-0,58 puncte procentuale).
Cele mai mari reduceri ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in industria prelucratoare (-2.900 locuri vacante), administratie publica (-2.200 locuri vacante), si activitati de servicii administrative si suport (-1.800 locuri vacante).
Pe de alta parte, cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,31 puncte procentuale), si alte activitati de servicii (+0,17 puncte procentuale).
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cresteri notabile s-au inregistrat in sectorul hotelier si restaurante (+400 locuri vacante) si in constructii (+300 locuri vacante).
INS a raportat ca in primul trimestru din 2024, cele mai multe locuri de munca vacante au fost in randul specialistilor in diverse domenii de activitate (0,80%, respectiv 9.600 locuri vacante) si muncitorilor calificati si asimilati (0,78%, respectiv 5.200 locuri vacante).
Cele mai scazute valori ale celor doi indicatori s-au inregistrat pentru lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (0,33%, respectiv 100 locuri vacante) si pentru membrii corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (0,42%, respectiv 1.600 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei si numarului locurilor de munca vacante s-au observat la muncitorii calificati si asimilati (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante) si operatorii la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente (+0,12 puncte procentuale, respectiv +700 locuri vacante).
In schimb, cele mai notabile scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat la lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (-0,08 puncte procentuale) si la lucratorii din domeniul serviciilor (-0,07 puncte procentuale), aceasta din urma categorie inregistrand si cea mai mare reducere a numarului locurilor de munca vacante (-700 locuri vacante).
Fata de acelasi trimestru din anul anterior, toate categoriile au inregistrat scaderi ale celor doi indicatori, cele mai mari fiind in randul functionarilor administrativi (-0,39 puncte procentuale) si ocupatiilor elementare (-0,38 puncte procentuale).
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat la specialistii in diverse domenii de activitate (-4.000 locuri vacante) si ocupatiile elementare (-2.600 locuri vacante).
Foto: freepik.com