Firmele romanesti si-ar dori praguri neimpozabile mai generoase pentru tichetele cadou pe care le ofera angajatilor. 300 de lei sunt putini bani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele romanesti si-ar dori praguri neimpozabile mai generoase pentru tichetele cadou pe care le ofera angajatilor. 300 de lei sunt putini bani
Firmele romanesti si-ar dori praguri neimpozabile mai generoase pentru tichetele cadou pe care le ofera angajatilor. 300 de lei sunt putini bani
de Magda Florea la 13 Iun. 2023
Urmareste-ne pe Google News
tichete cadouvouchere angajativouchere cadou

Conform unei analize in randul antreprenorilor romani, acestia ar fi mai generosi cu acele tichete cadou in valoare de 300 de lei pe care le ofera salariatilor lor cu anumite ocazii, daca statul ar majora pragul neimpozabil. Cei mai multi dintre oamenii de afaceri chestionati sunt de parere ca pragul e prea mic.
 


 
Majoritatea angajatorilor (61%) din Romania chestionati in cel mai recent studiu EY considera ca nivelul neimpozabil de 300 de lei prevazut de legislatia fiscala pentru cadourile acordate angajatilor la ocazii speciale este prea mic in contextul inflationist actual. Respondentii ar opta pentru majorarea sumei la 500 - 1.000 lei. Daca insa ar fi eliminate din legislatie aceste facilitati fiscale, una din patru companii ar renunta sa ofere angajatilor beneficiile respective, iar o treime le-ar mai oferi doar daca salariatii ar suporta singuri impozitele si contributiile aferente. Sunt cateva dintre concluziile celui mai recent studiu derulat de EY in randul angajatorilor din Romania. 
 
Conform Codului fiscal, angajatorii au la dispozitie o serie de facilitati fiscale pentru beneficii extra-salariale acordate angajatilor. Astfel, aceste beneficii reprezinta pentru angajatori atat un instrument de stimulare si retentie a personalului, dar si o alternativa eficienta fiscal la cresterea salariilor de baza. 
 
Rezultatele studiului EY releva in ce masura companiile acorda avantaje salariale angajatilor la ocazii speciale precum Pastele, Craciunul, 1 Iunie, 8 Martie, tinand cont si de facilitatile fiscale eligibile pentru aceste ocazii, in ce forma (bani sau bunuri materiale) si in ce cuantum. 
 
Potrivit reglementarilor in vigoare, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, la ocazii speciale, conform prevederilor din contractul de munca sau regulamentul intern, sunt scutite de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale, in limita a 300 lei/persoana/ocazie. Evenimentele speciale pentru care se aplica facilitatile fiscale sunt Pastele, Craciunul, 1 Iunie pentru copiii angajatilor si 8 Martie pentru salariate. 
 
Intrebati daca au oferit anul acesta de Paste beneficii salariale angajatilor, 78% dintre participantii la sondajul EY au raspuns afirmativ, iar 23% au spus ca nu au acordat beneficii. Cei care au raspuns negativ au explicat de ce au ales sa nu ofere aceste beneficii, motivul invocat de o treime dintre acestia fiind lipsa bugetului pentru 2023, restul de 67% mentionand diverse alte cauze: acest avantaj nu este prevazut la nivelul companiei, angajatorii au preferat directionarea bugetului catre alte obiective de business, au fost prioritare alte beneficii, precum bonusurile de performanta. 
 
Pe de alta parte, angajatorii care au ales sa ofere beneficii de Paste salariatilor considera ca acordarea acestor avantaje reprezinta un instrument de retentie si stimulare a salariatilor (67% dintre respondenti), o alternativa eficienta fiscal la marirea salariilor (20% dintre respondenti), un mijloc de diferentiere fata de competitori (8% dintre respondenti), o modalitate de compensare a inflatiei si un semn de apreciere pentru munca depusa de catre salariati (4% dintre respondenti). 
 
Cele mai multe companii reglementeaza acordarea beneficiilor de Paste in contractele de munca, si/sau in regulamentele interne (64%), in timp ce 4% au politici interne sau decizii ale consiliului de administratie pentru acordarea acestor avantaje salariale. Pe de alta parte, o treime dintre respondentii sondajului EY au declarat ca nu au prevazut acordarea beneficiilor de Paste nici in contractul de munca, nici in regulamentul intern. 
  • „Lipsa unor prevederi in regulamentul intern sau in contractul de munca privind acordarea cadourilor catre angajati la ocazii speciale poate duce la descalificarea tratamentului fiscal favorabil de catre autoritati in cazul unui control fiscal, in contextul in care in Codul fiscal este mentionat ca aceste beneficii trebuie prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern”, spune Catalina Butan, Manager, Departamentul de Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania.

  • „Prin mentionarea tipurilor de beneficii in regulamentul intern, fata de contractul de munca, angajatorul are mai multa flexibilitate cu privire la stabilirea regulilor interne de acordare a acestor beneficii. Acordul salariatului nu va fi necesar in cazul in care angajatorul decide sa nu mai acorde beneficiile”, mentioneaza Claudia Sofianu, People Advisory Services Leader in cadrul EY Romania & Moldova si regiunea CESA. 
 
Cat priveste tipurile de beneficii acordate de Paste de catre angajatori, cele mai multe companii au optat pentru tichetele cadou – 36%, urmate de prima de Paste, cu 33% dintre optiuni, apoi cadourile in bani si in natura, la egalitate, 11% dintre respondenti pentru fiecare tip, cadouri in bani pentru copiii angajatilor – 4%, cadouri in natura pentru copii – 1%, vouchere de vacanta – 1% si alte forme de beneficii, precum jumatate din al 13-lea salariu sau produse ale companiei – 3%. Niciun respondent nu a optat, insa, pentru acordarea tichetelor culturale ori pentru servicii de wellness.
 
Valoarea cadourilor acordate angajatilor cu acest prilej pentru putin peste jumatate dintre respondenti (51%) este de 300 lei / angajat, in timp ce 23% au optat pentru o suma intre 101 si 300 lei. Peste o cincime dintre respondenti (21%) au oferit salariatilor beneficii de Paste de peste 300 de lei / angajat si doar 5% avantaje de sub 100 lei per angajat. Dintre cei care au ales sa-si recompenseze angajatii cu avantaje de Paste de peste 300 de lei/persoana, valoarea cea mai mare acordata de catre participantii la sondajul EY a fost de 1.300 lei net, dintre care 1.000 lei avantaj in bani si 300 de lei tichete cadou. Doar 18% dintre respondenti au acordat avantaje de Paste si in beneficiul copiilor angajatilor, in valoare de cel mult 300 lei/copil. 
 
In contextul facilitatilor fiscale aplicabile cadourilor acordate salariatilor la evenimente speciale, participantii la studiul EY au fost intrebati si daca ar continua sa acorde aceste beneficii in scenariul in care avantajele fiscale ar fi eliminate din legislatie. Cei mai multi respondenti (36%) au declarat ca nu ar renunta la acordarea acestui beneficiu, dar salariatii ar trebui sa-si suporte singuri taxele salariale individuale aferente, in timp ce 28% au declarat ca nu ar renunta sa acorde beneficiile si angajatorul ar suporta toate taxele salariale, iar 26% au raspuns ca ar renunta la acordarea acestui beneficiu. De asemenea, 77% dintre respondenti au declarat ca vor acorda avantaje salariatilor si cu alte prilejuri (1 Iunie, Craciun, 8 Martie), 19% au spus ca decizia depinde de bugetele disponibile si situatia financiara a companiei, in timp ce restul de 4% au declarat ca nu le vor oferi.
 
Beneficiile pe care angajatorii intentioneaza sa le ofere in acest an ar fi, potrivit sondajului EY, in ordine: primele de Craciun (22%), cadourile de 8 Martie acordate angajatelor (21%), cadouri de Craciun pentru angajati, inclusiv tichete cadou (16%), cadouri de 1 Iunie pentru copiii angajatilor (12%), cadouri de Craciun pentru copiii salariatilor (11%), vouchere de vacanta (6%), alte beneficii, precum tichete cadou pentru zilele de nastere ale salariatilor, jumatate din al 13-lea salariu, produse ale companiei de Paste si Craciun, decontare servicii turistice, prime de vacanta (5%), servicii de wellness (4%), tichete culturale (3%).
 
„In contextul modificarilor aduse Codului fiscal la inceputul acestui an cu privire la taxarea beneficiilor salariale, respectiv introducerea de facilitati fiscale suplimentare, dar si a unui plafon aditional neimpozabil pentru anumite venituri salariale, de 33% din salariul lunar, este esential ca angajatorii sa-si reanalizeze politicile de beneficii, pe de-o parte, pentru a folosi toate stimulentele fiscale prevazute de legislatie, iar pe de alta parte, pentru a asigura o conformare fiscala deplina. Este important ca politicile companiilor sa contina reglementari clare privind obligatiile fiscale ale angajatilor si angajatorului, dupa caz, in legatura cu beneficiile salariale primite de catre salariati si despre documentele ce trebuie pastrate pentru a justifica tratamentele fiscale aplicate”, spune Claudia Sofianu, People Advisory Services Leader in cadrul EY Romania&Moldova si regiunea CESA.
 
Te-ar putea interesa si: Bani pentru startup-urile romanesti: managerii pot obtine sume colosale, daca sunt dispusi sa cedeze o parte din afacere
 
Foto: freepik.com
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta

today13 Oct. 2024
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte:
Ultimele stiri economice

O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea

today13 Oct. 2024
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Ultimele stiri economice

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici

today13 Oct. 2024
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac

today13 Oct. 2024
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Companii

Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza

today13 Oct. 2024
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Economie

Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari

today13 Oct. 2024
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Business

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara

today11 Oct. 2024
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Comunicate

Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

today11 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Ultimele stiri economice

Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici

today13 Oct. 2024
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Banii tai - sectiune de educatie...

Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac

today13 Oct. 2024
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Companii

Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza

today13 Oct. 2024
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Economie

Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari

today13 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x