Posibila eliminare a facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor va avea un impact negativ si va duce la o accelerare a emigrarii specialistilor din acest sector, conform unei analize realizate de compania Graphein, care activeaza in piata de inginerie si constructii. Estimarile din industrie indica faptul ca salariile nete ale angajatilor vor scadea, iar angajatorii se vor confrunta cu optiuni precum plata muncitorilor la negru sau reducerea activitatii lor operationale.
Guvernul a initiat negocieri cu industria constructiilor privind eliminarea facilitatilor fiscale in acest domeniu, iar aceasta masura ar putea fi aplicata incepand din luna septembrie. Intrucat majoritatea firmelor de constructii din Romania au mai putin de 10 angajati, eliminarea acestor facilitati va afecta serios aceste companii, conform reprezentantilor Graphein.
Din cauza scaderii atractivitatii salariilor nete si a perspectivelor incerte, multi specialisti din constructii vor alege sa plece in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca mai bine platit. Situatia este deja destul de delicata, cu peste 700.000 de angajati romani din domeniul constructiilor in Europa. In acelasi timp, dezvoltarea proiectelor de constructii din alte tari europene a depasit oferta locala de forta de munca.
Facilitatile fiscale au reprezentat o masura menita sa incurajeze pastrarea sau reintoarcerea specialistilor in tara si sa reduca munca la negru. Odata cu eliminarea acestora, specialistii cred ca angajatorii vor prefera sa mentina salariile nete ale angajatilor, intampinand insa dificultati in plata furnizorilor si avand creante mai mari. Emigrarea fortei de munca reprezinta o amenintare majora, avand in vedere deficitul de specialisti din industrie si lipsa predictibilitatii legislatiei fiscale.
Specialistii din industrie propun scaderea taxarii pe munca in toate industriile, fara exceptii, pentru a incuraja angajarea si pentru a sprijini antreprenoriatul. Statisticile arata ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste saracia si excluziunea sociala, ceea ce subliniaza importanta unei abordari responsabile a politicii fiscale pentru a sustine dezvoltarea durabila a industriei constructiilor si a economiei in ansamblu.
“O masura buna pentru toti romanii ar fi eliminarea taxarii pentru salariul minim, iar beneficiile sunt multiple printre care stabilitatea financiara a celor care au venituri mici, incurajarea oamenilor sa se angajeze si in acelasi timp masura va incuraja antreprenoriatul. Noi, ca antreprenori, putem trage semnale de alarma si sa venim si cu solutii, important este sa fim auziti si propunerile sa fie puse in aplicare”, a declarat Eugen Ursu, CEO Graphein.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!