Ghidul angajatorului. Hartuirea morala se sanctioneaza cu o amenda de 200.000 de lei!
Iata o situatie intalnita frecvent in cadrul companiilor din Romania: un angajator vrea sa scape de unul dintre angajatii sai, pe care nu-l simpatizeaza. Nu poate insa sa-l concedieze pur si simplu, deoarece Codul muncii enumera foarte clar situatiile (putine) in care se poate se poate lua masura concedierii. Iar antipatia nu e printre ele. Asa ca angajatorul apeleaza la ceea ce se numeste hartuire morala.
Concret, il intimideaza pe salariat prin limbaj sau gesturi, il ameninta, il umileste in fata colegilor, il impovareaza cu sarcini foarte multe sau, din contra, nu-i da nimic de lucru si il izoleaza, scopul fiind sa-l determine sa plece singur din firma.
Pana de curand, strategia aceasta chiar functiona, pentru ca legislatia referitoare la hartuirea morala era destul de vaga, cu prevederi foarte generale, fara nimic concret si fara sanctiuni in caz de abuzuri.
Dar din august anul trecut lucrurile s-au schimbat radical: Legea nr. 167/2020 a venit cu reglementari clare in domeniul hartuirii la locul de munca si, cel mai important, a introdus amenzi de pana la 200.000 de lei, inclusiv pentru lipsa masurilor de prevenire a hartuirii!
Apropo de prevenirea hartuirii, cum se poate realiza acest lucru? Foarte simplu, prin intermediul regulamentului intern.
Astfel, Legea nr. 167/2020, care completeaza OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, spune ca “angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in regulamentul intern al unitatii de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.”
Iar sanctiunea pentru nerespectarea acestei obligatii este, conform aceleiasi Legi nr. 167/2020, o amenda de la 30.000 la 50.000 de lei. Nu conteaza, deci, daca in firma s-a produs vreo urma cat de mica de hartuire, asta nu e relevant. Angajatorul are obligatia sa introduca in regulamentul intern sanctiunile disciplinare in cauza, indiferent de cat de sanatos si de armonios este mediul de lucru din firma sa. Asta verifica in primul rand inspectorii ITM.
De mentionat si ca amenda nu este singura sanctiune pe care o poate primi angajatorul. Daca se face vinovat de savarsirea unei fapte de hartuire morala, el poate fi obligat de instanta de judecata sa-i plateasca salariatului hartuit despagubiri, daune compensatorii si morale, precum si costul consilierii psihologice de care acesta are nevoie, pentru o perioada rezonabila stabilita de catre medicul de medicina a muncii.
In cazul in care nu respecta aceste masuri, el poate fi amendat cu 100.000-200.000 de lei, cu mentiunea ca plata amenzii nu-l exonereaza de aducerea la indeplinire a obligatiilor stabilite de instanta.
Sursa foto: www.pexels.com