Ghidul angajatorului. Nu multi salariati stiu ca au dreptul la aceasta zi libera!
ghidul angajatoruluizile libere codul munciizile libere 2023
Potrivit Legii nr. 91/2014, salariatii parinti pot solicita acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru a verifica starea de sanatate a copilului. Practic, este vorba de o zi in care ei programeaza o vizita cu copilul la medic, pentru un control, o zi libera fara plata si care nu are caracterul unei invoiri.
Cateva observatii foarte importante:
1. Angajatorul este obligat sa acorde aceasta
zi libera, daca salariatul face o cerere in acest sens, in caz contrar risca o amenda intre 500 si 1.500 de lei. Ziua in cauza constituie un drept al salariatului, deci nu este nevoie de aprobarea angajatorului.
2. In cazul mai multor cereri simultane din partea salariatilor pentru acordarea acestei zi libere, angajatorul va programa prin rotatie zilele lucratoare libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea.
3. Dupa ce salariatul beneficiaza de aceasta
zi libera, el trebuie sa prezinte angajatorului niste acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care sa rezulte ca intr-adevar controlul a avut loc.
4. Aceasta
zi libera nu se acorda in cazul in care copilul este efectiv bolnav, pentru ca atunci parintele beneficiaza de un concediu platit pentru ingrijirea copilului bolnav (conform OUG nr. 158/2005).
5. Titularii dreptului la ziua libera sunt parintii, respectiv reprezentantii legali ai copilului, asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
6. Ziua libera se acorda in baza unei cereri depuse cu 15 zile inainte si are in vedere copiii minori (cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani) aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali. Cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere cum ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita.
7. In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat ziua libera in cauza, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de acest drept.
8. Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, ca si in cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.
9. In cazul in care niciunul dintre parinti (sau reprezentanti legali ai copilului) nu solicita intr-un an ziua lucratoare libera, aceasta nu se va reporta in anul viitor calendaristic.
10. Prevederile Legii nr. 91/2014 privind ziua libera se aplica atat angajatorilor publici, cat si celor privati.
Sursa foto: www.pexels.com