Ghidul managerului. Ce se intampla daca nu executati o hotarare judecatoreasca?
Sa zicem ca instanta de judecata v-a obligat sa-i platiti unui angajat o anumita suma de bani (indemnizatie de concediu, un spor oarecare etc.) sau ca a dispus reintegrarea unui salariat pe care l-ati concediat. Doar ca dvs. ignorati masura impusa si nu o puneti in aplicare. Ce se intampla intr-o astfel de situatie, la ce riscuri va expuneti?
Conform art. 274 din Codul muncii, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept. Aceasta inseamna ca, inca de la pronuntarea hotararii de catre instanta de fond, dvs., angajatorul, aveti obligatia sa o executati. Daca nu o executati, comiteti o infractiune, iar pedeapsa este – atentie! - inchisoarea.
Da, Codul penal reglementeaza doua situatii in care neexecutarea hotararii judecatoresti constituie infractiune:
1) Art. 287 alin. (1) lit. d) din Codul penal:
Neexecutarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea in munca a unui salariat se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda;
Sanctiunea se aplica daca sunt indeplinite 3 conditii: a) sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva care sa oblige angajatorul la reintegrarea salariatului; b) angajatorul sa nu il reintegreze pe salariat; c) salariatul sa formuleze plangere penala prealabila.
2) Art. 287 alin. (1) lit. e) din Codul penal:
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Trebuie indeplinite si aici niste conditii, 5 la numar:
a) sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva care sa oblige angajatorul la plata salariilor;
b) salariatul sa se adreseze angajatorului printr-o cerere prin care sa solicite expres plata salariului, asa cum a fost stabilit de instanta prin hotarare judecatoreasca definitiva;
c) sa curga un termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului (termen socotit de la data acestei cereri, pe zile calendaristice, si nu de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti);
d) angajatorul sa nu plateasca salariul la care a fost obligat prin hotarare judecatoreasca definitiva;
e) salariatul sa formuleze plangere penala prealabila.
Raspunderea penala va reveni, in cazul persoanelor juridice, persoanei fizice care avea obligatia de a efectua efectiv reintegrarea sau de a dispune plata salariilor. Aceasta persoana poate fi directorul sau administratorul societatii.
De precizat ca infractiunile de mai sus fusesera prevazute si in Codul muncii; in prezent insa au fost preluate de Codul penal – Legea nr. 286/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, care a intrat in vigoare la 1 februarie 2014. Se remarca faptul ca maximul special al pedepselor a fost marit.
Sursa foto: www.pexels.com