Ghidul managerului. Cum ii protejeaza Codul muncii pe salariatii care urmeaza sa fie concediati
Sunteti nemultumit de performantele unui angajat si doriti sa-l concediati pe motiv de necorespundere profesionala. Doar ca inainte de a face acest lucru sunteti obligat, conform art. 64 din Codul muncii, sa ii propuneti un alt loc de munca vacant din firma dvs., compatibil cu pregatirea sa profesionala. Atentie, compatibil cu pregatirea sa profesionala, nu cu competenta sa pe care deja a dovedit-o! Mai exact, nu ii puteti propune unui economist un post de manipulator marfa.
Postul oferit trebuie sa fie, asadar, compatibil cu pregatirea profesionala a salariatului care urmeaza a fi concediat. Daca el este contabil si aveti in firma un post liber de asistent contabil, sunteti obligat sa ii propuneti acest post, chiar daca salariatul s-a dovedit incompetent exact in acest domeniu al contabilitatii (si e clar ca nu va corespunde profesional nici pe noul post).
Prevederea in cauza este extrem de restrictiva si, in mod evident, nu tine cont de interesele dvs. Ce puteti face in aceasta situatie?
Primul lucru este sa sperati ca angajatul in cauza nu va accepta noul post, pentru ca, intr-adevar, dvs. nu aveti decat obligatia de a-i oferi alternativa trecerii intr-o alta munca – daca el accepta sau nu aceasta oferta e treaba lui. Daca nu o accepta, ii veti desface contractul de munca pentru necorespundere in vechiul post, nu pentru absente nemotivate de la noul post, atata timp cat el nu l-a acceptat.
Ca recomandare, e bine ca in oferta de trecere intr-o alta munca sa specificati expres ca refuzul acesteia va conduce la desfacerea contractului de munca. Salariatul trebuie sa poata cantari oferta in deplina cunostinta de cauza, iar iminenta concedierii – dupa cum au apreciat instantele – nu viciaza consimtamantul sau de a trece pe un post inferior sau cu un salariu mai mic.
Deci nu sunteti obligat sa ii propuneti salariatului un post echivalent ierarhic cu cel anterior sau salarizat identic. Singura conditie este ca postul propus sa nu presupuna o alta pregatire profesionala fata de cea pe care salariatul o are deja.
Atentie, insa! In cazul in care accepta oferta, el va fi trecut in noul post
direct, fara a concura cu alti candidati si fara a fi supus unui test de verificare a aptitudinilor sale profesionale. In caz contrar, salariatul ar fi lipsit exact de protectia acordata de legiuitor prin dispozitiile art. 64 alin. (1) din Codul muncii. Fireste, odata trecut pe noul post, el va putea fi supus procedurii de evaluare obisnuite, asemenea tuturor celorlati salariati si va putea fi din nou concediat pentru necorespundere profesionala.
Revenind, al doilea lucru pe care il puteti face daca doriti sa scapati de angajatul incompetent, fara sa intrati sub incidenta art. 64, este sa schimbati
organigrama si sa desfiintati posturile vacante compatibile cu pregatirea lui profesionala, astfel incat sa nu mai poata fi adusa in discutie existenta unor astfel de posturi.
E o situatie destul de frecvent intalnita in practica. Doar ca trebuie sa aveti grija ca desfiintarea posturilor in cauza sa aiba loc
inainte de comunicarea deciziei de concediere. Si mai trebuie sa aveti grija, dat fiind ca nu sunt locuri vacante in firma, sa solicitati sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii sale profesionale – asa cum prevede art. 64 alin. (2) din Codul muncii.
In concluzie, nu neglijati aceasta obligatie de a-i propune salariatului care urmeaza a fi concediat trecerea intr-o alta munca. Nerespectarea ei duce automat la nulitatea concedierii si la reintegrarea salariatului pe postul sau initial, nu pe postul care era vacant si nu i-a fost oferit. Anularea concedierii presupune intotdeauna repunerea partilor in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Sursa foto: www.pexels.com