In Romania, cifrele indica existenta a peste 40.000 de locuri de munca vacante in trimestrul al treilea al anului 2023, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Desi aceasta cifra a inregistrat o usoara crestere fata de trimestrul precedent, semnaland un numar mai mare de 6.000 de locuri vacante, rata locurilor de munca disponibile a crescut doar cu 0.01 puncte procentuale.
Sectoarele cu cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante au fost intermedierile financiare si asigurarile, activitatile culturale si recreative, precum si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Cu toate acestea, in industria extractiva, constructii si alte servicii, numarul locurilor vacante a fost mult mai mic.
Datele evidentiaza ca exista locuri de munca disponibile in diferite sectoare ale economiei, cum ar fi administratia publica, sanatatea, asistenta sociala si invatamantul. Cu toate acestea, in industria extractiva, tranzactiile imobiliare si alte activitati de servicii, numarul locurilor vacante a fost semnificativ mai mic.
Desi exista o varietate de locuri de munca disponibile in diverse sectoare, uneori lipsa de interes a celor fara job pare sa fie o problema. Astfel, in ciuda disponibilitatii locurilor de munca, acestea raman neocupate, fapt ce poate reflecta o discrepanta intre cererea si oferta de forta de munca in anumite domenii. Situatia este cu atat mai complexa cu cat numerosi romani se plang de faptul ca nu exista locuri de munca. Mai mult decat atat, un numar urias de oameni aleg sa traiasca de pe urma ajutoarelor sociale oferite de stat in loc sa isi caute un loc de munca care sa le asigure un venit stabil.
In aceste conditii, desi exista oportunitati de angajare in diverse sectoare ale economiei romanesti, pare sa existe un dezechilibru intre nevoile pietei muncii si interesul candidatilor pentru aceste pozitii disponibile. Acest aspect poate necesita o analiza mai atenta pentru a intelege mai bine motivul lipsei de candidati si pentru a lua masuri adecvate de corectare a acestei discrepante. Cu atat mai mult cu cat aceasta situatie nu reprezinta o noutate pentru nimeni, ba chiar din contra.
Citeste si Strainii vin sa munceasca in locul romanilor. Ai nostri pleaca in Germania si lasa patronii romani fara ajutor
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea