In Romania, cifrele indica existenta a peste 40.000 de locuri de munca vacante in trimestrul al treilea al anului 2023, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Desi aceasta cifra a inregistrat o usoara crestere fata de trimestrul precedent, semnaland un numar mai mare de 6.000 de locuri vacante, rata locurilor de munca disponibile a crescut doar cu 0.01 puncte procentuale.
Sectoarele cu cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante au fost intermedierile financiare si asigurarile, activitatile culturale si recreative, precum si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Cu toate acestea, in industria extractiva, constructii si alte servicii, numarul locurilor vacante a fost mult mai mic.
Datele evidentiaza ca exista locuri de munca disponibile in diferite sectoare ale economiei, cum ar fi administratia publica, sanatatea, asistenta sociala si invatamantul. Cu toate acestea, in industria extractiva, tranzactiile imobiliare si alte activitati de servicii, numarul locurilor vacante a fost semnificativ mai mic.
Desi exista o varietate de locuri de munca disponibile in diverse sectoare, uneori lipsa de interes a celor fara job pare sa fie o problema. Astfel, in ciuda disponibilitatii locurilor de munca, acestea raman neocupate, fapt ce poate reflecta o discrepanta intre cererea si oferta de forta de munca in anumite domenii. Situatia este cu atat mai complexa cu cat numerosi romani se plang de faptul ca nu exista locuri de munca. Mai mult decat atat, un numar urias de oameni aleg sa traiasca de pe urma ajutoarelor sociale oferite de stat in loc sa isi caute un loc de munca care sa le asigure un venit stabil.
In aceste conditii, desi exista oportunitati de angajare in diverse sectoare ale economiei romanesti, pare sa existe un dezechilibru intre nevoile pietei muncii si interesul candidatilor pentru aceste pozitii disponibile. Acest aspect poate necesita o analiza mai atenta pentru a intelege mai bine motivul lipsei de candidati si pentru a lua masuri adecvate de corectare a acestei discrepante. Cu atat mai mult cu cat aceasta situatie nu reprezinta o noutate pentru nimeni, ba chiar din contra.
Citeste si Strainii vin sa munceasca in locul romanilor. Ai nostri pleaca in Germania si lasa patronii romani fara ajutor
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!