Industria IT din Romania, mai puternica decat cea americana: in SUA se concediaza masiv, la noi se fac angajari pe banda rulanta
angajariconcedieriindustria itlocuri de munca it
Industria IT globala e impartita acum in doua mari tabere cu un comportament complet diferit. In timp ce peste Ocean angajatii celor mai mari companii tech sunt dati afara, la noi in tara firmele se confrunta cu deficit de personal si nu gasesc atat de multi specialisti pe cat de multi ar vrea sa recruteze.
De la Meta pana l Twitter, gigantii tech ai lumii au anuntat ca vor da numerosi oameni afara. Meta planuieste sa concedieze 13% din totalul angajatilor, Twitter a dat afara jumatate dintre angajati, iar Microsoft a eliminat, de asemenea, 1.000 de lucratori.
"Achizitionarea Twitter de catre Elon Musk a dus la reducerea a aproape 3700 de posturi. Musk a mentionat intr-un tweet, ca nu a avut de ales in conditiile in care compania sa pierde 4 milioane de dolari pe zi. Exista informatii potrivit carora Meta Platforms pregateste si ea concedieri pentru a contracara performanta slaba a Facebook si Instagram, combinata cu cresterea costurilor de dezvoltare pentru Metaverse si pentru hardware-ul asociat, cum ar fi ochelarii Quest VR. Alte stiri mentioneaza viitoare disponibilizari in cadrul bancii Wells Fargo din cauza scaderii puternice a cererii de credite ipotecare generata de cresterea ratelor dobanzilor", explica analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
In schimb, la noi in tara curentul este fix invers in lumea tehnologiei. Firmele noastre fac angajari masive
Se fac angajari la foc continuu, iar firmele de profil, ce se infiinteaza in numar din ce in ce mai mare, spun ca ar avea nevoie si de mai multi lucratori. Practic, la noi in tara nu doar ca nu ai sanse sa-ti pierzi jobul, ca specialist in IT, dar este unul dintre putinele domenii in care angajatorii te accepta cu bratele deschise fara pic de experienta.
"La noi situatia este mult mai stabila decat in America, avem noroc cu legile europene. Inca se fac angajari, acele 70 de posturi, de exemplu, tinerii nu au motive de ingrijorare. In momentul de fata avem 70 de joburi deschise pentru tinerii din Romania, avem pe partea de softer, programatori adica", a declarat Razvan Parlugea - reprezentant firma de IT, pentru
Digi24.
Nu la fel de norocosi sunt angajatii din alte domenii de activitate. In general, se anunta o crestere a concedierilor si-n Romania
Chiar daca sectorul IT pare stabil, expertii trag un semnal de alarma si spun ca firmele romanesti in general isi evalueaza bugetele in aceasta perioada si multe vor decide sa renunte la o parte din forta de munca, pentru a scadea cheltuielile. Prin urmare, peste economia Romaniei risca sa vina un val de
concedieri.
"Se anunta vremuri grele pentru unii angajati, in conditiile in care companiile isi reevalueaza strategiile de dezvoltare si incearca sa faca fata cresterii costurilor si scaderii marjelor, precum si perspectivelor unei recesiuni", avertizeaza analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
"Inflatia a schimbat deja comportamentul consumatorilor si afecteaza cererea. In eforturile companiilor de a-si reduce costurile, de obicei, forta de munca este cea care este taiata prima", mai atrage atentia acesta.
Expertul subliniaza, de asemenea, faptul ca in tara noastra asistam la o crestere usoara a ratei somajului. Practic, din ce in ce mai multi romani fara loc de munca, in poate cea mai grava criza a ultimelor decenii.
"Investitorii individuali incep si ei sa resimta presiunea, deoarece pietele au fost afectate de cresterea ratelor dobanzilor, in timp ce multi ar putea inregistra scaderi ale veniturilor de la locurile lor de munca obisnuite. Cu toate acestea, in cel mai recent sondaj eToro Retail Investors Beat, 59% dintre investitorii romani s-au aratat increzatori in ceea ce priveste situatia locului de munca. Totusi 60% nu se simt foarte increzatori in ceea ce priveste dinamica veniturilor si a nivelul lor de trai, iar 78% vad negativ evolutia economiei romanesti. Rezultate similare am vazut si in SUA, unde 75% dintre investitori sunt increzatori in situatia lor profesionala.
In octombrie, rata somajului in SUA a crescut cu 0,2%, ajungand la 3,7%, in crestere fata de minimul ultimelor 29 de luni din septembrie, de 3,5%, si usor peste asteptarile pietei, de 3,6%. Numarul total al locurilor de munca din sectorul non-agricol a crescut cu 261.000, fiind create locuri de munca in domeniul sanatatii, al serviciilor profesionale si tehnice si al industriei prelucratoare", a mai spus specialistul eToro.
Te-ar putea interesa si: Saracia ne scoate din case: mii de romani merg la cursuri de formare profesionala, in speranta ca vor gasi joburi mai bine platite, cei mai multi sunt someri
Foto: pixabay.com