Romania, Bulgaria si Ungaria, puse de Comisia Europeana pe o lista neagra, din cauza ca nu s-au indeplinit jaloanele din PNRR. Termenul limita este si va ramane 31 august 2026
pnrrfonduri europene
Romania, alaturi de Bulgaria si Ungaria au fost puse de Comisia Europeana pe lista statelor considerate a fi cu mare risc, din cauza neindeplinirii jaloanelor din PNRR. Termenlul limita pentru indeplinirea jaloanelor este finalul lunii august, dar Romania incearca renegocierea contractului cu UE.
"Comisia va adopta un comunicat si vom confirma ca termenele din regulament sunt neschimbate. Statele membre trebuie sa finalizeze reformele si investitiile asa cum sunt prevazute, nu mai tarziu de august 2026. Fara exceptii. Trebuie sa depuna cererile de plata pana in septembrie 2026, iar Comisia trebuie sa faca platile pana la final de decembrie 2026. Foarte clar, nu vedem nicio sansa si nu intentionam sa propunem nicio prelungire a termenului limita", a declarat un oficial al Comisiei Europene.
Comisia Europeana cere Romaniei sa-si revizuiasca serios PNRR-ul si sa se concentreze pe investitiile care pot fi finalizate pana in 2026
Comisia Europeana transmite un nou avertisment clar pentru Romania: este esential ca tara noastra sa ia masuri urgente pentru a-si corecta problemele bugetare, dar si sa revizuiasca in profunzime Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
„Pentru o tara ca Romania este extrem de important ca, pe langa luarea unor masuri rapide de corectare a situatiei fiscale, sa efectueze si o revizuire profunda a PNRR pentru a concentra investitiile pe cele care pot fi terminate cu certitudine pana in august 2026”, a transmis Executivul European.
Mai simplu spus, Romania trebuie sa se asigure ca se concentreaza doar pe proiectele care pot fi finalizate la timp – pana la termenul-limita stabilit de Comisie. Restul proiectelor, care risca sa nu fie gata la timp, ar trebui eliminate sau amanate, pentru a nu pierde banii alocati.
Totodata, Comisia subliniaza ca Romania ar trebui sa prioritizeze acele investitii care pot fi finantate din granturile nerambursabile din PNRR – adica bani europeni care nu trebuie returnati si care nu cresc deficitul bugetar.
Acest mesaj vine in contextul in care Romania se confrunta atat cu un deficit bugetar mare, cat si cu intarzieri in implementarea PNRR. Bruxelles-ul avertizeaza ca, fara o reorganizare clara si realista, exista riscul pierderii unor fonduri importante.
"Pentru o tara ca Romania este extrem de important ca, pe langa luarea unor masuri rapide de corectare a situatiei fiscale, sa efectueze si o revizuire profunda a PNRR pentru a concentra investitiile pe cele care pot fi terminate cu certitudine pana in agust 2026 si, avand in vedere ca nu se adauga la deficit, sa se concentreze pe investitii care pot fi finantate prin granturi din PNRR", a mai transmis Executivul European.
Sursa foto: freepik.com