Ti se intampla des sa iti fie frica sa spui “nu” si sa accepti tot felul de sarcini suplimentare la job, pe care in mod normal nu tu ar trebui sa le faci? Sigur, ai cateva motive pentru care iti este teama sa iti refuzi superiorii. Poate ca iti este frica ca iti vei pierde locul de munca, poate ca te gandesti la consecintele pe care le-ar putea avea un astfel de refuz asupra drumului tau profesional in compania pentru care lucrezi sau poate ca pur si simplu iti doresti sa ai o relatie buna cu seful tau si sa ii arati ca intotdeauna se poate baza pe tine.
Sa accepti insa de fiecare data toate sarcinile suplimentare care apar s-ar putea insa sa nu fie chiar strategia castigatoare pentru tine. Vei ajunge cel mai probabil in acea situatie in care efectiv nu vei mai reusi sa iti duci la buna indeplinire propriile sarcini de lucru, ceea ce mai mult ca sigur ca nu iti doresti.
Asadar, este important sa stii ca exista moduri prin care poti refuza sarcinile suplimentare de o maniera pozitiva, constructiva si care nu iti va afecta in niciun fel locul de munca pe care il ai!
Daca deja stii ca ai anumite proiecte in desfasurare, arata-te dispus sa te ocupi si de aceasta sarcina suplimentara, insa discuta cu sefii tai despre prioritizarea sarcinilor. Spre exemplu, iti poti intreba superiorii daca exista optiunea de a prelungi termenul de realizare pentru sarcina in cauza sau pentru alte sarcini pe care le aveai de dus la bun sfarsit!
Este perfect normal ca uneori sa refuzi unele sarcini suplimentare din cauza lipsei de timp. Chiar daca refuzi insa, incearca sa aflii daca sunt si alte moduri prin care ai putea fi de folos. Poate ca exista posibilitatea sa dai o mana de ajutor ceva mai tarziu, atunci cand timpul iti va permite.
Unii colegi sau chiar superiori pot ajunge sa profite de angajatii care sunt dispusi mereu sa accepte tot felul de sarcini suplimentare. Tine minte insa ca doar pentru ca poti sa faci ceva nu inseamna ca esti si obligat sa faci acel lucru. Daca simti ca cineva te roaga sa faci ceva doar pentru a scapa de o sarcina de lucru, refuza-l politicos si spune-i ca desi ti-ar placea sa ii fi de folos ai si alte lucruri de facut.
Este normal sa vrei sa faci cat mai multe, insa uneori este imperios necesar sa accepti faptul ca si tu ai niste limite si ca nu le poti face chiar pe toate. In plus, daca nu ai timpul necesar pentru rezolvarea unei sarcini de lucru sau daca stii ca nu esti cel mai bun in indeplinirea acelei sarcini, ia-ti inima in dinti si recomanda un alt coleg care are mai mult timp sau care are competentele necesare.
Citeste si: Top greseli pe care le fac romanii cand vor sa puna bani deoparte
Ultimele NOUTATI
EDITORIAL. De tine depinde viitorul tarii! Seful INSCOP avertizeaza ca noul presedinte va fi ales la o diferenta mica de voturi. Romania celor ce gandesc trebuie sa se mobilizeze!
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate
Avertismentul economistilor. BNR nu poate face minuni la cursul valutar! Asteptati-va toti la cresteri ale preturilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import
Romania poate evita o criza economica daca noul Guvern nu se va indeparta de UE! Fondurile europene sunt vitale pentru noi
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Recidiva 2025: Infractiunile cu cel mai mare risc si SOLUTIILE propuse in noua Strategie Nationala
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Te-ar putea interesa si
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate