Joburile din Romania care NU pot fi furate de roboti! Unde te poti angaja linistit cu sanse sa iesi la pensie si peste 20 de ani
locuri de muncaautomatizareinteligenta artificialaroboti
Traim deja de mai multi ani intr-o perioada in care digitalizarea avanseaza rapid, iar inteligenta artificiala automatizeaza tot mai multe domenii. Astfel, nu este de mirare ca sunt tot mai multi cei care incep sa-si puna o intrebare simpla, dar importanta: care sunt joburile care nu pot fi furate de roboti?
Raspunsul vine dintr-o industrie importanta, dar adesea subestimata de cei mai multi dintre noi – cea a sistemelor HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat). Este o meserie practica, constant ceruta, si, cel mai important, imposibil de inlocuit de inteligenta artificiala, cel putin in viitorul apropiat.
Specialistii HVAC sunt printre putinii profesionisti care pot dormi linistiti in fata avansului tehnologic. Instalarea, intretinerea si repararea acestor sisteme presupun prezenta fizica, pricepere practica si adaptare la situatii neprevazute – exact lucrurile la care algoritmii AI dau gres. De altfel, meseria aceasta este intr-o continua crestere la nivel global, de la SUA pana in Europa de Est, iar cererea e sustinuta atat de extinderea urbana, cat si de nevoia de eficienta energetica.
Romanii care vor sa intre in aceasta industrie o pot face rapid si fara investitii uriase in educatie. Nu este nevoie de facultate, ci de participarea la cursuri de calificare care dureaza cateva luni. Dupa absolvirea acestora, urmeaza o perioada de practica alaturi de specialisti cu experienta. In doar un an, o persoana
fara studii superioare poate ajunge sa castige mai bine decat un proaspat absolvent de universitate.
Salarii peste medie, fara studii superioare
Potrivit presei internationale, un instalator HVAC castiga in SUA in medie 52.000 de dolari pe an, iar cei cu experienta trec de 74.000 sau chiar 100.000 de dolari anual in statele cu cerere ridicata. Desi in Romania salariile sunt evident mai mici, ele sunt peste media nationala si in continua crestere. Multi tehnicieni decid sa isi deschida propriile firme de service si reparatii, iar unii ajung sa faca afaceri serioase, ba chiar sa le vanda pe sume importante.