Mai multi bani pentru patronii romani care vor sa isi dezvolte business-ul. Anuntul de ultima ora al Guvernului
agro imm investimm invest romaniafirmecompaniiantreprenori
Comisia Europeana a dat unda verde solicitarii Ministerului Finantelor de a prelungi Programul IMM Invest Romania si Subprogramul Agro IMM Invest, dar si pentru a majora plafoanele schemei de ajutor de stat.
Ministerul Finantelor a prelungit Programul
IMM Invest Romania si Subprogramul Agro IMM Invest, incepand cu 1 iulie 2021 pana la data de 31 decembrie 2021. De asemenea, s-au majorat plafoanele schemei de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare intreprindere.
Ministerul sustine ca s-au luat aceste decizii datorita faptului ca programele au inregistrat un succes, antreprenorii sunt foarte interesati de ele, iar rezultatele arata ca au avut un impact pozitiv asupra economiei noastre nationale.
"Aprobarea Comisiei Europene de continuare a Programului IMM Invest Romania si a Subprogramului Agro Invest vine ca o recunoastere a adecvarii si eficientei masurilor de sprijin care sustin mediul antreprenorial romanesc. Infuzia de capital atrasa prin Programul IMM Invest in anul 2020, care a depasit 15 miliarde lei, prin acordarea a peste 25.500 de credite garantate de stat, continua si in anul 2021.
O alta veste buna este ca, prin decizia Comisiei Europene, suntem in masura sa majoram plafoanele schemei de ajutor de stat, pentru a putea sustine accesul la finantare a peste 58.000 de beneficiari in cei doi ani de functionare a Programului, in limita plafonului anual de garantare, in valoare de 15 miliarde lei.
Pana in prezent, Ministerul Finantelor, prin FNGCIMM, a alocat IMM-urilor sume de peste 222 milioane de lei, pe parcursul anului 2020, si peste 246 milioane de lei, pe parcursul acestui an, reprezentand comisioane si dobanzi. Aceste date arata ca programele dezvoltate sunt un succes care plaseaza economia Romaniei intr-un grafic de dezvoltare ascendent”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finantelor.
Citeste si: Afaceri deschise in pandemie. Ce trebuie sa ai in vedere daca te lansezi acum in business
De asemenea, antreprenorii trebuie sa mai stie ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a imbunatatit procedura de implementare a Programului prin majorarea plafoanelor schemei de ajutor de stat, de la 100.000 euro la 225.000 de euro pentru companiile care realizeaza productie primara de produse agricole, de la 120.000 euro la 270.000 de euro pentru companiile din sectorul pescuitului si acvaculturii si de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare intreprindere.
Totodata, cuantumul imprumuturilor a fost dimensionat in functie de necesarul de lichiditati si de dimensiunea intreprinderii, respectiv 18 luni in cazul IMM-urilor sau 12 luni in cazul intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie.
Conform datelor FNGCIMM, la data de 30 iunie 2021, au fost inregistrate in aplicatia institutiei un numar de 8.144 de solicitari de garantare, dintre care aproximativ 7.252 sunt aferente Programului IMM Invest, indicand un grad de consum al plafonului alocat initial de peste 44%, restul de 891 de solicitari fiind in cadrul
Subprogramului Agro IMM Invest, cu un grad de consum al plafonului alocat initial de peste 85%.