Masurile de siguranta in industria alimentara - cum le implementezi in compania ta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Masurile de siguranta in industria alimentara - cum le implementezi in compania ta
Masurile de siguranta in industria alimentara - cum le implementezi in compania ta
de Redactia Manager la 04 Apr. 2024
Urmareste-ne pe Google News
industria alimentara

Consumatorii sunt din ce in ce mai constienti de calitatea si siguranta alimentelor pe care le aduc in casele lor, de aceea industria alimentara se confrunta cu o presiune crescanda de a asigura standarde ridicate de siguranta.

Implementarea masurilor de siguranta in procesele alimentare devine astfel importanta, nu doar pentru respectarea normelor impuse de autoritati, ci si pentru mentinerea increderii consumatorilor. 


In randurile care urmeaza, iti prezentam cateva strategii si practici pe care le poti adopta in compania ta, pentru a te asigura ca produsele tale depasesc asteptarile clientilor.


Monitorizarea conditiilor de depozitare


Primul pas catre garantarea sigurantei alimentare incepe odata cu primirea materiilor prime in depozit. Fiecare ingredient este supus unei evaluari riguroase, verificandu-se conformitatea cu standardele de calitate stabilite.


Sistemele moderne, cum ar fi senzorii capacitivi IO-Link controleaza cantitatea de lichide sau produse vrac care se afla intr-un rezervor sau container, eliminand astfel interventia lucratorilor si posibilitatea contaminarii materiei prime. In plus, senzorii sunt dotati cu interfata IO-link integrata, care permite foarte simplu schimbarea parametrilor de masurare.


De asemenea, folosind senzori de temperatura, te asiguri ca depozitarea se face intotdeauna in parametri optimi.


Controlul calitatii materiilor prime


Probabil ca si compania ta, asemenea celorlalte din industria alimentara, se confrunta cu presiunea constanta de a respecta norme stricte de productie, pentru a satisface cerintele consumatorilor legate de produsele sigure si sanatoase.


In etapa de receptionare a materiilor prime, va trebui sa supui fiecare lot unui control meticulos. Analizele chimice, microbiologice si organoleptice trebuie efectuate pentru a te asigura ca ingredientele respecta specificatiile predefinite. Utilizarea tehnologiilor avansate, cum ar fi spectrometria de masa, aduce un nivel suplimentar de precizie in identificarea si monitorizarea calitatii materiilor prime.


In acelasi timp, implementand sisteme avansate de gestionare a loturilor si urmarire a datelor, compania ta poate asigura o trasabilitate completa a fiecarui ingredient, facilitand identificarea rapida si interventia in cazul unor potentiale probleme de calitate.
 

Controlul proceselor de fabricatie
 

Pentru monitorizarea proceselor de productie, este recomandat sa implementezi sisteme avansate de control al parametrilor cheie. De la temperatura si presiune la timpul de procesare, fiecare detaliu trebuie monitorizat cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, pentru a asigura conformitatea cu specificatiile stabilite.


Nu in ultimul rand, ca antreprenor, trebuie sa iei serios in considerare calificarea si formarea continua a personalului de productie. Lucratorii din aceasta echipa trebuie sa cunoasca standardele stricte, procedurile corecte si sa dispuna de competente tehnice pentru a gestiona eficient fiecare etapa a procesului. Programele de formare si evaluarile periodice pe care le vei programa contribuie la mentinerea nivelului necesar de calificare si responsabilitate.
 

Curatarea si dezinfectarea echipamentelor si spatiilor de lucru
 

Poti incepe prin dezvoltarea si aplicarea unui program solid de curatare si dezinfectare. El trebuie sa fie adaptat specific nevoilor si particularitatilor fiecarui proces de productie si ar trebui sa cuprinda frecventa curatarii, tipurile de agenti de curatare si dezinfectare utilizate, precum si procedurile specifice pentru fiecare echipament sau zona.


De asemenea, masinile care vin in contact direct cu alimentele trebuie sa fie demontate si curatate in detaliu, iar procedurile ar trebui sa includa si verificarea periodica a eventualelor defectiuni sau deteriorari care ar putea influenta siguranta alimentara.


Nu trebuie sa uiti ca personalul implicat in procesul de curatare si dezinfectare trebuie sa primeasca instruire adecvata. Folosirea echipamentelor de protectie personala si respectarea cerintelor de igiena personala sunt masuri necesare, prin care vei putea reduce la minimum riscul contaminarii din partea operatorilor.


Consumatorii sunt din ce in ce mai informati si mai exigenti, iar investitia in siguranta alimentara nu este doar o strategie de afaceri, ci un angajament vital pentru succesul pe termen lung. 


Sursa foto: Shutterstock


Ultimele NOUTATI

Pensiile pe luna mai sunt deja trimise in conturi: anuntul zilei de la Posta Romana
Economie

Pensiile pe luna mai sunt deja trimise in conturi: anuntul zilei de la Posta Romana

today29 Apr. 2024
Legea noua care obliga firmele sa mareasca salariile, de la 1 iulie 2024: sute de lei in plus
Companii

Legea noua care obliga firmele sa mareasca salariile, de la 1 iulie 2024: sute de lei in plus

today29 Apr. 2024
Se ieftinesc cu 10 la suta toate facturile la gaz: cine consuma peste 300 kWh pe luna va simti din plin reducerea
Economie

Se ieftinesc cu 10 la suta toate facturile la gaz: cine consuma peste 300 kWh pe luna va simti din plin reducerea

today29 Apr. 2024
Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump
Companii

Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump

today29 Apr. 2024
3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa
Economie

3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa

today29 Apr. 2024
Tusea la copii: cum sa o calmezi?
Sanatate

Tusea la copii: cum sa o calmezi?

today29 Apr. 2024
Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald
Casa si gradina

Cum iti pregatesti aparatul de aer conditionat pentru sezonul cald

today29 Apr. 2024
Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis
Casa si gradina

Materiale pe care sa le alegi pentru tigla pentru acoperis

today29 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se ieftinesc cu 10 la suta toate facturile la gaz: cine consuma peste 300 kWh pe luna va simti din plin reducerea
Economie

Se ieftinesc cu 10 la suta toate facturile la gaz: cine consuma peste 300 kWh pe luna va simti din plin reducerea

today29 Apr. 2024
Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump
Companii

Ce e interzis sa faci in teambuilding, de fapt: aceste gesturi te pot costa scump

today29 Apr. 2024
3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa
Economie

3 idei de joburi banoase exclusiv de acasa

today29 Apr. 2024
Tusea la copii: cum sa o calmezi?
Sanatate

Tusea la copii: cum sa o calmezi?

today29 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x