Mediul de afaceri, in pericol din cauza lipsei de angajati. Am putea ajunge in situatia de a avea o jumatate de milion de muncitori lipsa
mediul de afacericriza fortei de muncaangajati
Criza fortei de munca reprezinta cea mai mare amenintare pentru sectorul privat romanesc, poate vorbim chiar de un pericol mai mare decat cel reprezentat de lipsa predictibilitatii fiscale.
Firmele romanesti anticipeaza ca in viitorul apropiat deficitul de muncitori din economie va fi unul care va atinge cote alarmante. Se estimeaza ca vom avea, pana in 2026, o jumatate de milion de locuri de munca vacante.
Pe aceasta tema a ridicat puternice semnale de alarma, marti, Alex Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania/Partener, Tax & Law Leader, EY Romania & Moldova. In cadrul unei conferinte de presa de presa organizata de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), acesta a spus ca lipsesc in acest an 145.000 de locuri de munca si in 2026 vor lipsi circa 224 de mii de locuri de munca minim.
"Dar probabil acest deficit este mult mai mare, poate sa ajunga si dublu, putem sa vorbim si de jumatate de milion de locuri de munca pentru care exista cerere, dar nu exista cine sa le ocupe, pana in 2026. Este ceva ce se traduce in pierderi economice. Impactul asupra PIB-ului: ajungem la cifre intre 9 si potential 18 miliarde euro in 2026, ceea ce reprezinta un procent important in PIB. De aceea consideram asta una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din Romania", a subliniat Milcev.
"Costul de munca, inca un avantaj competitiv al Romaniei fata de alte tari din UE, se erodeaza. Nu se gasesc suficiente maini de lucru, atat white collar, cat si blue collar, ca sa valorifice potentialul economiei. Trebuie sa nu ne mai imbatam cu apa rece ca economia creste si asa. Situatia este destul de grava. Se gasesc oameni, dar nu sunt potriviti pentru ce se cere. Este un mare semn de intrebare cu privire la calitatea educatiei. Deficitul de forta de munca al Romaniei se va adanci in lipsa unor interventii tintite", a mai completat el.
In alta ordine de idei, oamenii de afaceri se tem si de evolutia inflatiei, dar si de cresterea costurilor fixe. Totodata, managerii nostri sunt ingrijorati si cu privire la situatia bugetului tarii, deficitul bugetar reprezentand un motiv de temere si de risc pentru economia tarii, conform lor. In continuare, managerii se mai tem si de cresterea preturilor la energie, conform unui sondaj AmCham si Pwc.
Foto: manager.ro