Lucrul fara contract de munca se dovedeste o practica des intalnita in firmele de transport romanesti, ultimele controale depistand o sumedenie de nereguli in acest sens. Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) trage la randul ei un semnal de alarma si sustine ca Ministerul Muncii ar avea de verificat 20.000 de soferi fara contract de munca doar in Municipiul Bucuresti. In aceste conditii, COTAR saluta controalele ITM Bucuresti desfasurate in ultima vreme in randul transportatorilor care nu platesc taxe si impozite pentru soferii angajati.
La sfarsitul saptamanii trecute, inspectorii ITM Bucuresti au descoperit o prima companie din domeniul transportului de persoane cu nereguli serioase la acest capitol. Mai exact, nu mai putin de 827 de soferi cu care lucra compania nu aveau niciun fel de contracte de munca. Asadar, aproape o mie de angajati care lucrau la negru descoperiti doar la o prima strigare, angajati pentru care compania in cauza nu platea taxe si impozite. Compania a fost amendata cu 200.000 de lei.
Vasile Stefanescu, presedintele COTAR, saluta decizia ITM Bucuresti de a demara astfel de controale in randul companiilor din domeniul transporturilor. Totodata, Stefanescu adauga faptul ca institutia pe care o conduce o atras atentia autoritatilor in mai multe randuri in legatura cu “bataia de joc la adresa tuturor romanilor, a statului roman, a legislatiei nationale, prin sfidarea legislatiei din domeniul muncii” a unor companii din acest domeniu.
Seful Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania isi exprima nemultumirea legata de aceasta problema, transmitand ca nu este normal ca “in timp ce transportatorii autorizati platesc taxe si impozite si respecta legislatia in vigoare, concurenta neloiala formata din niste firme care au intrat pe piata din Romania calcand in picioare toate legile sa nu respecte nici macar legislatia muncii”.
Stefanescu sustine ca aceste firme lucreaza cu soferi pe care ii declara “parteneri”, fara sa ii angajeze cu forme legale si fara sa le plateasca asigurarile sociale, asigurarile de sanatate si contributiile pentru pensie. Seful COTAR spune ca anumite firme de transport folosesc aceasta metoda pentru a ii pacali pe oameni ca “sunt liberi si au avantajul de a isi organiza singuri timpul si activitatea, ca parteneri in afacere”. In realitate insa, in viziunea lui Vasile Stefanescu, aceste firme nu fac nimic altceva in afara de a pacali atat angajatii, cat si statul.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si