Pasi de urmat in cazul in care optezi pentru cesiune parti sociale
cesiunefinanciar bancarinfiintare srlpersoana fizica autorizata
Cand pornesti la drum spre infiintarea propriei tale afaceri, iti cooptezi prietenii apropiati sa deschideti un business impreuna sau chiar cunostinte ori apropiati. Poate ca, de cele mai multe ori, nu estineaparat sigur daca vei putea duce la bun sfarsit aceasta misiune in formula incipienta.
Tocmai de aceea, societatile cu raspundere limitata, cunoscute sub acronimul de SRL, pun la dispozitie micilor si marilor intreprinzatorioptiunea de transfer de bunuri sau drepturi prin operatiunea de
cesiune parti sociale in momentul in care se doreste eliberarea din functia de asociat al unei firme.
Se prea poate sa itidoresti sa fii o
persoana fizica autorizata si sa vrei sa te rupi de SRL-ul pe care ai agreat ca il vei conduce alaturi de colaboratorii tai. Vei putea face fara probleme acest lucru, daca apelezi la procesul de cesiune parti sociale.
Citeste in continuare acest articol si vei afla ce presupune procesul de cesiune parti sociale, care sunt principalii pasi de urmat si cum poti trece de la SRL la persoana fizica autorizata. Iti vom explica ce ai de facut, iar in cazul in care procedura ti se pare prea complicata, ai intotdeauna parte de ajutor atunci cand apelezi la specialisti!
Vrei sa faci trecerea de la SRL la persoana fizica autorizata?
Cateodata vrei doar sa fii tu propriul tausef, sa itistabilesti proiectele, programul si raspunderiledupa bunul plac. Poti face si sub forma unui SRL acest lucru, dar daca estiinconjurat si de asociati, poate ca lucrurile se mai complica putin.
Si, de ce sa nu faci trecerea fireasca catre PFA? A fi persoana fizica autorizata iti va oferi libertatea de a face lucrurile exact asa cum itidoresti si consideri ca este bine sa le faci. Vrei sa renunti la SRL? Inainteaza procesul de cesiune parti sociale si viata de persoana fizica autorizata este mai aproape decat te-ai putea astepta.
Ce presupune o cesiune parti sociale ai care sunt pasii de urmat?
Procesul de cesiune parti sociale presupune un contract de transmitere a unui bun sau a unui drept de la o persoana sau firma denumita cedent catre o alta persoana sau firma, denumita cesionar. Cu alte cuvinte se refera la un transfer de parti sociale, fie catre o persoana sau mai multe deja asociate in firma sau catre persoane din afara firmei, ce urmeaza sa dobandeasca calitatea de asociati.
Cand se face o cesiune parti sociale?
Sunt trei momente cheie cand procesul de cesiune parti sociale poate avea loc:
1.Atunci cand un asociat sau mai multi doresc sa paraseasca un SRL
2.Atunci cand se incearca cooptarea unor asociati noi din afara unui SRL
3.Atunci candasociatii unui SRL isi doresc sa modifice procentul de participare al fiecaruia la capitalul social
Cum poti savarsi o procedura de cesiune parti sociale cu ajutorul specialistilor?
Dat fiind faptul ca procedura in sine este destul de complicata si consuma mai mult timp, exista o solutieimediata pentru intreprinzatorii care doresc sa isi elibereze functia de asociat din cadrul unui SRL sau in cazul in care se doreste cooptarea unor noi asociati.
Specialistii Fabrica-de-Firme.ro sunt pregatiti sa intruneasca toata documentatia necesara ceruta de Oficiul National al Registrului Comertului si sa redacteze toate actele pentru savarsirea unei cesiuni parti sociale. Iata ce va presupune aceasta procedura daca alegi sa mergi pe mana specialistilor:
O cesiune parti sociale poate fi realizata fie intre asociati, fie catre persoane care nu au calitate de asociat in SRL, caz in care procedura se realizeaza in doua etape conf. OUG 54/2010. Pentru cesiune parti sociale pe parte interna, cesiunea poate fi facuta intr-o singura etapa care dureaza in jur de 7 zile.
Fluxul este urmatorul:
-
Se publica intentia de cesionare parti sociale in Monitorul Oficial
-
Se asteapta 30 de zile, pentru ca ANAF sau persoanele lezate sa aiba drept de apel ca opozitie la cesiune
-
Si, daca societatea are datorii, cesiunea nu este posibila
-
Dupa cele 30 de zile de la publicarea intentiei in Monitorul Oficial se vor depune si actele pentru urmatoarea etapa
-
Termenul de realizare pentru o cesiune parti sociale dureaza intre 7 si 10 zile lucratoare
Care sunt actele de care ai nevoie pentru o cesiune parti sociale?
Daca alegi sa induri singur birocratia, vei avea de pregatit o lunga lista de acte pe care le gasesti pe site-ul celor de la ONRC. Insa, in cazul in care alegi sa lucrezi cu Fabrica-de-Firme.ro, va trebui sa dispui deurmatoarele:
-
Copii ale actelor societatii
-
Copie de pe buletinul noului asociat
Atunci cand apelezi la specialisti, orice proces va parea floare la ureche! Asa ca ori de cate ori vei avea nevoie de o schimbare rapida sau mai putin rapida pentru firma ta, vei stii ca specialistii Fabrica-de-Firme.ro sunt acolo pentru afacerea ta!