Pentru orice proprietar care detine un apartament ceva mai vechi, procesul de renovare poate deveni insa o corvoada, daca nu sunt anticipate de la bun inceput eventuale probleme sau nu sunt puse la punct un buget si un plan de renovare concret.
Iata, asadar, care sunt pasii de urmat:
Intai de toate, trebuie sa afli care sunt lucrarile necesare de renovare si care sunt camerele sau zonele care au nevoie de asa ceva. Aceasta etapa te ajuta sa iti dai seama cu exactitate care sunt materialele de care ai nevoie si sa estimezi care e durata intregului proiect.
Cel mai important este sa evaluezi starea peretilor, reteaua electrica, ferestrele, gresia si parchetul, conductele de gaz si apa, dar si obiectele sanitare. Stabileste ce anume trebuie sa inlocuiesti si opteaza apoi pentru materiale si instalatii de calitate de pe www.romstal.ro care vor rezista in timp, astfel incat sa nu fi nevoit sa le schimbi din nou dupa o perioada scurta de timp.
In mod evident, urmatorul pas este stabilirea unui buget clar, astfel incat sa tii cheltuielile sub control. In acest fel iti va fi mai usor sa gasesti un echilibru intre obiectivul final, adica modul in care vrei sa arate locuinta ta, si suma de bani de care dispui pentru proiectul de renovare respectiv. Ia in calcul mana de lucru, in cazul in care nu ti-ai propus sa lucrezi de unul singur, si costul materialelor de care ai nevoie.
Tine cont si de eventuale aspecte neprevazute, asa cum ar fi intarzierea lucrarilor sau alte cheltuieli suplimentare. Astfel, nu risti ca dupa ce ai demarat proiectul sa constati ca nu dispui de suficienti bani sau ca nu iti ajung materialele pentru renovare.
O etapa esentiala pentru orice proiect de renovare este sa stabilesti daca renovezi intreaga locuinta sau fiecare camera in parte, pentru o perioada mai lunga. Bineinteles, acest lucru depinde in mare parte de bugetul disponibil si de timpul pe care il ai la dispozitie ca sa te implici, in cazul in care nu vrei sa apelezi la o echipa de specialisti.
Mai tine cont si ca lucrarile trebuie sa inceapa intotdeauna cu etapele de baza, cum ar fi inlocuirea tevilor si apoi cu inlocuirea faiantei sau repararea peretilor. Acest lucru te ajuta sa iti dai seama daca ai fonduri suficiente ca sa faci toate lucrarile din casa sau daca trebuie sa incepi treptat, camera cu camera.
E recomandat sa gasesti o solutie pentru depozitarea mobilei, fie ca le duci la un prieten sau o ruda, fie ca optezi pentru inchirierea unui spatiu de depozitare. E mult mai eficient decat sa muti mobila dintr-o camera in alta. Urmatorii pasi sunt decopertarea suprafetelor, inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, unde este cazul, si apoi repararea peretilor si aplicarea lavabilei. Parchetul, faianta si gresia trebuie sa ramana mereu ultima parte a proiectului. Odata ce ai terminat lucrarile de renovare, poti monta mobile si decora camerele.
Renovarea locuintei este o etapa necesara in orice casa sau apartament. Nu doar ca aspectul este imbunatatit considerabil, ci creste si gradul de confort, locuinta este mai sigura si are o eficienta energetica sporita.
Sursa foto: Pexels
Ultimele NOUTATI
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor