Romania anului 2022: nici pentru salarii foarte mari, romanii nu se deranjeaza sa vina la interviuri
salarii 2022piata muncii 2022locuri de muncajoburisalarii mari
Anul 2022 perpetueaza criza acuta de forta de munca din tara noastra. Managerii se plang, in continuare, ca nu gasesc doritori pentru posturile "puse la bataie", chiar daca spun ca salariile sunt atractive si au diversificat si inmultit beneficiile extrasalariale. Rezultatele tot nu apar!
Companiile din tara noastra traverseaza o perioada dificila. Pe langa provocarile pe care le presupune actuala criza sanitara globala, managerii au si o alta sarcina foarte dificila, care s-a acutizat odata cu venirea acestor momente dificile.
Este vorba despre deficitul de personal. Inca de dinainte de izbucnirea pandemiei, candidatii erau o pasare rara. Acum, pare ca nici pentru salarii foarte atractive romanii nu sunt convinsi sa intre in campul muncii.
De asemenea, multi dintre cei ce vor sa munceasca prefera sa plece peste hotare, in speranta unui castig mai substantial si mai rapid. Acesti factori par sa fie determinanti pentru ceea ce traiesc acum companiile ale caror planuri de dezvoltare sunt date peste cap de lipsa de muncitori. Cele mai afectate sunt, spun analizele de piata, firmele din HoReCa si Constructii.
Daca ne consoleaza in vreun fel, merita mentionat ca situatia e intalnita si in numeroase alte state, ajungand chiar pana in SUA, unde a capatat deja proportii si mai ingrijoratoare.
Romania, in comparatie cu alte state, din perspectiva crizei fortei de munca
Criza fortei de munca este o problema prezenta pe ambele maluri ale Atlanticului, dar mai dramatica in Statele Unite decat in Europa. Faptul ca exista zeci de mii de locuri de munca vacante cu salarii anuale care depasesc 100.000 de dolari nu este un semn bun pentru perspectiva continuarii unei cresteri economice robuste in SUA.
In Europa, rata locurilor de munca vacante este in crestere, aratand valori de 2,6% pentru zona euro si 2,4% pentru cea a Uniunii Europene, in al treilea trimestru al anului 2021.
Rata locurilor de munca vacante poate reflecta, in parte, cererea nesatisfacuta de forta de munca, precum si eventualele neconcordante intre competentele si disponibilitatea celor care sunt someri si cele cautate de angajatori. 5,1% dintre locurile de munca din Cehia erau vacante, cea mai mare valoare din UE, urmata de Belgia (4,7%) si de Tarile de Jos (4,2%). Cele mai cautate cariere din Europa sunt in IT, inginerie si sanatate. In noiembrie 2021, rata somajului in Uniunea Europeana a fost de 6.5%, in scadere fata de 6.7% in octombrie 2021.
In Romania, doar 0,79% din locurile de munca sunt vacante. In noiembrie 2021, rata somajului ajustata sezonier a fost de 5,2%, la fel ca in octombrie. Cele mai cautate locuri de munca in 2021 au fost inginer, sofer si contabil, iar multi candidati doresc slujbe care sa le permita sa lucreze de acasa.
Insa, potrivit sondajului ManpowerGroup, angajatorii europeni raporteaza cele mai mari dificultati in ocuparea posturilor vacante, impactul cel mai mare fiind resimtit in Franta, Romania si Italia. Iar nevoia de angajati este in crestere, 29% dintre companiile romanesti intervievate declarandu-si intentia de a face angajari in 2022.
Lipsa fortei de munca este foarte vizibila si in Marea Britanie
Potrivit unei statistici Glassdoor, intr-un top 25 al celor mai bune locuri de munca, cel mai bine cotat job este cel de manager de produs, cu un salariu mediu anual de peste 60.000 de lire sterline si aproape 2.000 de locuri de munca vacante, urmat de administrator de retele IT - 71.000 de lire si 1.500 de locuri de munca vacante si dentist cu 55.000 de lire si 1.721 de locuri de munca vacante.
Dincolo de Atlantic, situatia fortei de munca este si mai dramatica
Statele Unite au creat doar 199.000 de noi locuri de munca in decembrie 2021, mai putin decat cele 426.000 asteptate de analisti. In ciuda cresterilor constante ale cifrelor privind crearea de locuri de munca, exista inca 3,6 milioane de persoane care inca nu s-au intors la munca dupa izolarea din martie 2020.
In plus, rata somajului a scazut la 3,9%, foarte aproape de cifra minima de 3,6% inregistrata in februarie 2020, chiar inainte de inceputul pandemiei. Economia americana are aproape 11 milioane de locuri de munca vacante, dintre care unele sunt extrem de bine platite. Aceasta situatie a determinat o crestere a salariului mediu pe ora cu 4,7% fata de anul trecut, deoarece angajatorii sunt nevoiti sa majoreze salariile pentru a incerca sa atraga muncitori.
Cel mai bun loc de munca din SUA - dezvoltator Java
Intr-o statistica postata de site-ul Glassdoor, primele trei din top 50 cele mai bune locuri de munca din SUA sunt platite cu salarii care variaza intre peste 90.000 de dolari pe an si peste 121.000 de dolari pe an si au peste 20.000 de locuri de munca vacante. Cel mai bun job este considerat a fi cel de dezvoltator Java, cu un salariu de baza mediu de 90.830 de dolari si 10.103 locuri de munca libere, urmat de cel de analist de date stiintifice cu un salariu mediu de 113.736 de dolari si aproape 6.000 de locuri de munca neocupate, precum si manager de produs cu un salariu mediu de 121.107 de dolari si 14.515 locuri de munca libere. Cel mai mare salariu mediu din top este cel oferit pentru un medic stomatolog, cu peste 134.000 de dolari pe an si 4.300 de oferte de locuri de munca.
Potrivit Biroului de Statistica a Muncii din SUA, in prezent exista peste 10,5 milioane de locuri de munca neocupate in Statele Unite. Iar daca luam in considerare faptul ca 3,5 milioane de persoane lipsesc de pe piata muncii si rata scazuta a somajului, sansele de a ocupa aceste locuri de munca sunt foarte mici. In functie de modul in care evolueaza pandemia, criza fortei de munca din SUA are potentialul de a se agrava, putand impiedica planurile de dezvoltare ale companiilor pentru 2022.
Cu toate acestea, situatia actuala, care pare sa nu aiba o solutie clasica, ar putea crea o oportunitate pentru accelerarea inlocuirii locurilor de munca realizate de om cu tehnologii de inteligenta artificiala si roboti, e de parere analistul eToro, Bogdan Maioreanu.