S-au scris multe in anul ce tocmai s-a incheiat despre modificarile uriase din viata noastra profesionala, contextul pandemic din ultimii doi ani schimband in proportii semnificative piata muncii din toate colturile lumii. Pandemia nu se da batuta insa nici la inceputul acestui an, pericolul pe care il presupune noua varianta Omicron amenintand revenirea la normal pe care si-o doresc toate firmele mai mici sau mai mari. In aceste conditii, oare la ce sa ne asteptam de la anul 2022?!
Majoritatea firmelor au inteles deja ca trebuie sa gaseasca formule flexibile pentru a isi adapta dinamica de lucru la evolutia pandemiei de coronavirus si la noile dorinte pe care le au angajatii.
Modelul de munca hibrid este considerat pe buna dreptate cel mai eficient in anumite industrii, acest model de lucru reunind ce este mai bun din ambele lumi. La mijlocul anului trecut, aproape doua milioane de romani lucrau de casa jumatate din saptamana sau chiar mai mult, potrivit datelor oferite de INS.
Modelul de munca hibrid este din ce in ce mai apreciat si peste Ocean, acolo unde numeroase companii isi propun sa adopte aceasta formula pentru anul ce tocmai a inceput. Potrivit unui studiu realizat de cei de la Forrester, 60% dintre companiile americane isi propun sa ofere angajatilor un sistem de munca hibrid in acest an. In acelasi timp, 10% dintre companii isi lasa salariatii sa lucreze exclusiv de acasa, in timp ce restul de 30% dintre firme isi doresc ca toti angajatii sa revina zi de zi la birou pentru a lucra.
Citeste si: Orasul in care preturile la apartamente au atins un RECORD ISTORIC, chiar din prima luna a lui 2022
Pandemia i-a facut pe cei mai multi angajati sa constientizeze si sa valorizeze avantajele oferite de flexibilitate, aceasta caracteristica fiind acum din ce in ce mai cautata de cei care cauta sa se angajeze intr-o firma noua. Revenirea la un sistem de lucru care nu va mai permite aceasta flexibilitate va fi privita cel mai probabil cu extrem de multa reticienta de multi angajati, care nu vor ezita sa isi indrepte atentia catre alte ofere de munca care le ofera acest beneficiu.
In contextul in care se va lucra destul de mult de acasa si in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, marea majoritate a companiilor vor avea in fata o provocare importanta, si anume pastrarea culturii organizationale si a sentimentului de echipa printre angajati. Dupa aproape doi ani de lucrat de la distanta, nu putine sunt firmele care au constatat ca loialitatea angajatilor fata de echipa din care fac parte si fata de compania pentru care lucreaza a scazut considerabil.
Anul 2022 va aduce cel mai probabil si majorari salariale in multe companii, insa acestea nu vor fi nicidecum substantiale, ba chiar din contra. Potrivit studiilor recente, salariile oferite in prezent de companiile din Romania nu mai sunt multumitoare pentru multi salariati.
Pentru a evita plecarea in masa a angajatilor catre alte firme si pentru a urma tendinta naturala din piata, multi angajatori estimeaza cresteri salariale pentru acest an. Cel mai probabil insa, majorarile salariale nu vor depasi in cele mai multe cazuri pragul de 6-7%.
Citeste si: Cum poti sa-ti repari casa pe banii statului: conditiile pentru a primi banii
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si