Romania, in topul tarilor cu cele mai accentuate scumpiri la serviciile medicale
scumpiriservicii medicalesanatateanalize medicale
Romania se afla pe locul patru in Europa in topul celor mai scumpe servicii medicale. Numai in 2018, serviciile medicale s-au scumpit cu 15%, in timp ce in restul Europei s-au consemnat scumpiri de 0,5%, pana la o medie de 8,1%, potrivit unui studiu realizat de Mercer Marsh Benefits pe baza informatiilor furnizate de companiile de asigurari care vand asigurari de sanatate.
rata inflatiei generale la costurile medicale a fost, anul trecut, de trei ori mai mare in Romania fata de tarile din restul Europei. La noi, inflatia costurilor la serviciile medicale a fost de 15%, in timp ce in celelate tari s-a situat in jurul valorii de 4,6%. Serviciile de sanatate au ajuns sa coste cam tot atat cat in Uniunea Europeana, unde inflatia generala a fost de 1,8%, fata de o inflatie medicala de 8,1%.
Scumpiri s-au realizat atat in sistemul public, cat si la clinicile private. Astfel, romanii platesc printre cele mai accelerate scumpiri din Europa.
"In Europa, inflatia medicala a crescut in anul 2018 cu 0.5 puncte procentuale pana la o medie consemnata anul trecut de 8,1%. Din perspectiva cresterii costurilor cu serviciile medicale, Romania ocupa locul 4 dintre tarile Europene, dupa Ucraina (+23,5%), Ungaria (19,2%) si Turcia (+15,5%). Studiul MMB anticipeaza pentru Romania un nivel de 10% a inflatiei medicale in 2019, in scadere de la valoarea de 15% in 2018", arata studiul MMB.
"Cu toate ca la nivel global costurile serviciilor medicale continua sa creasca, iar majoritatea asiguratorilor considera ca nivelul inflatiei medicale fie va stagna fie va creste, piata din Romania anticipeaza o diminuare a nivelului inflatiei medicale de la 15% in 2018 la o valoare de 10% in acest an. Ca si trend de scadere, aceasta este cea mai optimista estimare dintre tarile europene si un semn cu privire la reasezarea pietei, in contextul in care anul trecut a fost marcat de o crestere fara precedent a costurilor cu serviciile medicale private din Romania, pe fondul modificarilor legislative care au avut loc.
Incurajam companiile care acorda beneficii medicale pentru angajati sa implementeze programe care sa tina cont de perspectiva optimizarii costurilor si, in acelasi timp, sa ia in considerare obiectivele care tin de motivarea angajatilor. Angajatorii trebuie sa evalueze toate optiunile pentru a maximiza efectele planurilor de beneficii pe care le acorda angajatilor", a declarat Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.
Citeste si:
PSD pune tara la cale. Mai poate fi Romania condusa din spatele usilor inchise?