Controlorii STB au fost blamati de-a lungul anilor cu mai multe ocazii, perceptia generala a publicului fiind aceea ca ei au o munca mult prea usoara raportata la salariile mari pe care le castiga. Realitatea din teren este insa destul de diferita si ii poate surprinde pe multi. In primul rand, meseria de controlor pe mijloacele de transport in comun nu este deloc una usoara, ba chiar din contra. Apoi, nici salariile nu sunt chiar atat de mari precum se crede!
STB are peste 11.000 de angajati la aceasta ora si asigura transportul in comun in Capitala si in zona limitrofa. Conform datelor STB, exista aproximativ 2.000 de vehicule in depourile si terminalele institutiei, printre acestea numarandu-se tramvaie, autobuze si troleibuze. Controlorii sunt si ei tot angajati STB, avand sarcina de a controla valabilitatea si existenta tichetelor de calatorie si a abonamentelor in mijloacele de transport in comun.
La prima vedere, s-ar putea crede ca meseria de controlor este una usoara. In realitate nu este insa deloc asa, controlorii muncind pe traseu de la prima ora a zilei si pana noaptea tarziu. Apoi, gradul de risc este unul ridicat, nefiind deloc putine evenimentele in care au existat conflicte serioase intre controlorii STB si calatorii prinsi fara bilete sau abonamente valabile.
Desi se crede ca salariile controlorilor STB sunt foarte mari, documentele ne arata ca lucrurile nu stau chiar asa. Trebuie stiut faptul ca suma de baza de la care se calculeaza salariul unui controlor este de 3.315 lei. La aceasta suma se mai adauga bonusurile de performanta si tichetele de masa, in valoare de 400 de lei. Sigur, trebuie spus ca salariile depind intr-o oarecare masura si de anii de vechime pe care ii are un angajat, ceea ce este valabil pentru orice post.
In aceste conditii, daca nu includem bonusurile de performanta, salariul unui controlor STB este de 3.715 lei, cu tot cu bonurile de masa. Pentru unii poate o fi suma destul de mica, iar pentru altii o suma foarte mare, evident. Cert este ca salariile controlorilor STB nu sunt chiar atat de mari precum se crede, mai ales daca ne raportam si la conditiile de lucru pe care acestia le au.
Ultimele NOUTATI
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Statul continua sa faca concurenta bancilor! Lanseaza noi titluri de stat la dobanzi foarte avantajoase in comparatie cu depozitele bancare
Descopera metalul mai scump decat aurul: de ce valoreaza atat de mult si unde se gaseste
Partenerii nostri
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
SAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseli
e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentar
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si