In ultima vreme, ideea saptamanii de lucru de patru zile a castigat popularitate, provocand o schimbare semnificativa in modul in care privim programul de lucru traditional de cinci zile. Acest concept inovator a captat atentia atat a angajatilor, cat si a angajatorilor, aducand cu sine numeroase beneficii si provocari.
Unul dintre avantajele majore ale acestei abordari este cresterea productivitatii. Potrivit specialistilor, concentrandu-se pe o perioada de lucru mai scurta, angajatii sunt mai dispusi sa-si intensifice eforturile si sa-si maximizeze eficienta in timpul orelor de lucru. De asemenea, saptamana de lucru de patru zile ofera angajatilor oportunitatea de a-si dedica mai mult timp familiei, activitatilor recreative si relaxarii.
Aceasta schimbare poate duce la o mai buna echilibrare intre sfera profesionala si cea personala. Nu in ultimul rand, programul mai scurt poate contribui la scaderea nivelului de stres al angajatilor. Beneficiile asupra sanatatii mintale si fizice sunt evidente, ajutand la mentinerea unei forte de munca mai fericite si mai sanatoase.
In aceste conditii, multi angajati isi exprima entuziasmul fata de ideea saptamanii de lucru de patru zile. Acestia apreciaza posibilitatea de a-si gestiona mai eficient timpul, reducand oboseala si imbunatatindu-si calitatea vietii. Oferind flexibilitate, aceasta abordare poate creste satisfactia angajatilor si poate contribui la retentia acestora in companie.
In acelasi timp insa, unele companii pot intampina dificultati in ajustarea la acest nou model de lucru. In primul rand, in anumite domenii de activitate nici nu poate fi luat in calcul un asemenea program de lucru al angajatilor. Reducerea programului de lucru poate duce la o scadere a veniturilor, in special pentru companiile care functioneaza pe baza de ora lucrata. De asemenea, coordonarea echipei si sincronizarea proiectelor pot deveni provocari intr-un mediu de lucru redus la patru zile.
Germania este cea mai noua tara care testeaza acest concept. Recent, a fost anuntat un proiect pilot in acest sens dupa ce mai multe sindicate au cerut o schimbare. Discutiile privind saptamana de lucru de patru zile au fost reluate in special in timpul pandemiei de coronavirus, atunci cand si angajatii, cat si angajatorii, si-au dat seama cat de importanta este flexibilitatea la locul de munca. Astfel, anumite companii vor incerca in perioada urmatoare sa puna in practica aceasta idee. Angajatii ar urma sa lucreze doar patru zile pe saptamana, fiind platiti la fel si obtinand aceleasi beneficii, dar cu acelasi volum de munca.
Belgia a devenit in schimb prima tara din Europa care a legiferat o saptamana de patru zile. In februarie 2022, angajatii belgieni au obtinut dreptul de a avea o saptamana de lucru de patru zile, in loc de cinci, cum se intampla de obicei, fara a pierde din salariu. Noua lege a intrat in vigoare in 21 noiembrie anul trecut, permitandu-le angajatilor sa decida daca vor sa lucreze patru sau cinci zile pe saptamana. Primul ministru belgian Alexander de Croo a declarat ca spera ca aceasta schimbare va contribui la flexibilizarea pietei muncii belgiene, cunoscuta ca fiind foarte rigida.
Citeste si: Care sunt cele mai mari probleme pe care le intampina un antreprenor in primul an de activitate
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Poate un salariat sa schimbe in instanta rezultatul evaluarii facute de angajator?
Doi giganti mondiali fac angajari masive in Romania, pe salarii mari!
In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Partenerii nostri
Data de la care se acorda pensiile, in Romania. Ce prevede legea pensiilor?
Locurile de munca in conditii DEOSEBITE - ce presupun si cum sunt definite de lege?
Cum compensam munca prestata in ziua de sambata? Specialistii explica
Corectarea unei facturi storno din perioadele anterioare: Pasii recomandati de specialist
Prelungirea duratei de amortizare: Care este tratamentul contabil si fiscal?
Te-ar putea interesa si