Scutire de impozite pentru cei care lucreaza in domeniul IT din februarie 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scutire de impozite pentru cei care lucreaza in domeniul IT din februarie 2018
Scutire de impozite pentru cei care lucreaza in domeniul IT din februarie 2018
de Ella Maria Mitran la 22 Ian. 2018
Urmareste-ne pe Google News
impozit it 2018reducere impozit it 2018

Anul 2018 aduce vesti bune pentru antreprenorii din domeniul IT, dar si pentru cei care sunt angajati in acest domeniu. De la 1 februarie, angajatii firmelor din domeniul IT vor beneficia de scutire de impozit pe venit, potrivit ordinului nr.1.168 din 14 decembrie 2017, ordin privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.

Pentru a incuraja dezvoltarea industriei IT din Romania, statul a luat aceasta decizie, care se va aplica de la 1 februarie. Toti angajatii care lucreaza in departamentele IT si au o diploma de licenta ( indiferent de profil) sau au o diploma de Bacalaureat si urmeaza o facultate vor beneficia de scutirea de impozit.

   
Cine va mai beneficia de scutirea de impozit?

De la 1 februarie 2018 vor mai beneficia de scutirea de impozite angajatii operatorilor economici care lucreaza in companii care au in codul CAEN crearea de programe pentru calculator: cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209). Mai jos sunt prevederile locale a celor care se vor incadra pentru scutirea de impozit: 


 

ART. 1

    (1) AngajaÅ£ii operatorilor economici care îÅŸi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaÅ£ia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiÅ£ii:

    a) posturile pe care sunt angajaÅ£i corespund listei cuprinzând ocupaÅ£iile menÅ£ionate în anexă;
    b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenÅ£iat în organigrama angajatorului, cum ar fi: direcÅ£ie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
    c) deÅ£in o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau de scurtă durată sau deÅ£in o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituÅ£ie de învăţământ superior acreditată sau deÅ£in o diplomă de bacalaureat ÅŸi urmează cursurile unei instituÅ£ii de învăţământ superior acreditate ÅŸi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;
    d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent ÅŸi a înregistrat distinct în balanÅ£ele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării;
    e) veniturile anuale prevăzute la lit. d) au o valoare de cel puÅ£in echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca NaÅ£ională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

    (2) Societăţile care se înfiinÅ£ează în cursul anului fiscal, în vederea beneficierii de facilitatea fiscală prevăzută la alin. (1), sunt exceptate de la îndeplinirea condiÅ£iei prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru anul înfiinţării ÅŸi pentru anul fiscal următor.

    (3) Societăţile care au făcut în cursul anului obiectul unei reorganizări potrivit legii, în vederea beneficierii de facilitatea fiscală prevăzută la alin. (1), sunt exceptate de la îndeplinirea condiÅ£iei prevăzute la alin. (1) lit. d) pentru anul în care s-a produs operaÅ£iunea de reorganizare.

    (4) De prevederile alin. (1) beneficiază cetăţenii români ÅŸi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene ale căror diplome sunt echivalate sau recunoscute, prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, cu diplome de nivel master obÅ£inute ca urmare a absolvirii unui ciclu integrat de studii universitare de licenţă ÅŸi master sau cu diploma acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă.

    (5) De prevederile alin. (1) beneficiază cetăţenii români ÅŸi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene ale căror diplome sunt echivalate sau recunoscute, prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, cu diploma de bacalaureat, ÅŸi care urmează cursurile unei instituÅ£ii de învăţământ superior acreditate.

    ART. 2
    Activitatea de creare de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupaÅ£iilor specifice menÅ£ionate în anexă.

    ART. 3
    (1) Documentele justificative care se au în vedere la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, conform ocupaÅ£iilor specifice prevăzute în anexă, sunt:
    a) actul constitutiv, în cazul operatorilor economici;
    b) organigrama angajatorului;
    c) fiÅŸa postului;
    d) copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învăţământul universitar de lungă/scurtă durată, respectiv copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare sau recunoaÅŸtere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene;
    e) adeverinÅ£a de absolvire a studiilor universitare de licenţă, eliberată de instituÅ£ia de învăţământ superior în cauză, în cazul în care diploma de absolvire nu a fost încă eliberată;
    f) copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a diplomei de bacalaureat, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare sau recunoaÅŸtere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene care urmează cursurile unei instituÅ£ii de învăţământ superior acreditate;
    g) adeverinţă care să ateste faptul că persoana urmează o formă de învăţământ superior, în cazul în care angajatul deÅ£ine diplomă de bacalaureat, eventual echivalată/recunoscută, dar nu a absolvit studii universitare de scurtă durată sau studii universitare de lungă durată sau ciclul I al studiilor de licenţă;
    h) copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a contractului individual de muncă;
    i) statul de plată întocmit separat pentru angajaÅ£ii care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare;
    j) comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care atestă solicitarea iniÅ£ierii procesului de creare de programe pentru calculator;
    k) balanÅ£a analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

    (2) Dosarul cuprinzând documentele justificative se va păstra la sediul angajatorului în vederea controlului. În situaÅ£ia în care angajatorul păstrează documentele justificative în format electronic, acestea vor fi semnate cu semnătură electronică calificată, furnizată de un furnizor de servicii acreditat.
    (3) Încadrarea unei persoane în lista de ocupaÅ£ii specifice activităţilor de creare de programe pentru calculator, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului.

    ART. 4
    Scutirea de impozit pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, se aplică lunar numai pentru veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, obÅ£inute din desfăşurarea unei activităţi de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire, ÅŸi fără a fi condiÅ£ionată de contribuÅ£ia acesteia la realizarea plafonului minim de venit prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. e).

    ART. 5
    Anexa face parte integrantă din prezentul ordin ÅŸi se actualizează periodic, în conformitate cu modificările ÅŸi completările Clasificării OcupaÅ£iilor din România.

    ART. 6
    Prevederile prezentului ordin vor fi duse la îndeplinire de Ministerul ComunicaÅ£iilor ÅŸi Societăţii InformaÅ£ionale, Ministerul Muncii ÅŸi JustiÅ£iei Sociale, Ministerul EducaÅ£iei NaÅ£ionale ÅŸi Ministerul FinanÅ£elor Publice.

    ART. 7
    (1) Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, ÅŸi se aplică începând cu veniturile aferente lunii în care intră în vigoare ordinul.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului comunicaÅ£iilor ÅŸi societăţii informaÅ£ionale, al ministrului educaÅ£iei naÅ£ionale, al ministrului muncii ÅŸi justiÅ£iei sociale ÅŸi al ministrului finanÅ£elor publice nr. 409/4.020/737/703/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017.

 

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x