Iti petreci o buna parte a zilei la birou, avandu-i aproape pe colegi si pe sefi pentru aproximativ 9 sau 10 ore in fiecare zi. Uneori, relatia cu seful se poate dovedi a fi problematica si toxica. In aceste cazuri, activitatea ta de zi cu zi la locul de munca va avea fara doar si poate de suferit. Mai mult decat atat, nu este deloc exclus ca lucrurile sa se inrautateasca in timp si pe plan personal.
Totusi, cum poti distinge un sef toxic de unul care are doar un stil de management diferit? Uite cinci semne clare care pot indica prezenta unui sef toxic:
Daca seful tau se implica excesiv in sarcinile tale, insistand sa stie fiecare detaliu si cerand actualizari constante, este posibil sa te confrunti cu ceea ce se numeste micro-management. Acest comportament poate sugera o lipsa de incredere a sefului in abilitatile tale si, in timp, poate deveni foarte frustrant. Este normal sa iti doresti putina autonomie si liniste in legatura cu rezolvarea sarcinilor pe care le ai de dus la bun sfarsit!
Un sef toxic poate folosi tactici de intimidare, amenintari sau critici constante pentru a mentine angajatii sub presiune. Daca simti ca trebuie sa fii mereu pe pozitie si daca te temi de reactiile sefului, acesta ar putea fi toxic.
Un sef toxic poate fi insensibil la nevoile si sentimentele angajatilor sai. Ignora sau minimalizeaza problemele personale sau profesionale ale celor din echipa si se concentreaza doar pe obiectivele sale personale. Empatia este o calitate importanta pe care ar trebui sa o aiba toti oamenii, nu numai cei care ajung sa ocupe pozitii de conducere.
Daca observi ca seful tau favorizeaza unii angajati in detrimentul altora, fara o justificare obiectiva, este un semn ca s-ar putea sa fie un sef toxic. Deciziile inechitabile pot afecta moralul si motivatia angajatilor.
Nicio forma de umilire sau hartuire nu este acceptabila intr-un mediu de lucru normal. Un sef toxic poate folosi critici umilitoare, glume nepotrivite sau limbaj abuziv pentru a-si controla angajatii. Acest comportament este inacceptabil si trebuie sa fie semnalat superiorilor sau celor de la resurse umane.
Daca te regasesti in una sau mai multe dintre aceste situatii, este important sa-ti protejezi bunastarea si sa iei masuri. Discuta cu colegii sau cu un consilier de resurse umane pentru a gasi modalitati de a gestiona situatia sau de a raporta comportamentul toxic al superiorilor.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari