Un sef toxic este un manager al carui comportament ii demoralizeaza si ii afecteaza pe cei de sub el. Comportamentul lui ii face pe angajati sa devina demotivati, le diminueaza sentimentul de apartenenta si le rapeste autonomia si scopul de la locul de munca, adica fix acele elemente care ii ajuta pe oameni sa prospere din punct de vedere profesional.
Nu sunt deloc putini angajatii care au experimentat fel si fel de emotii negative la locul de munca, incepand de la ingrijorare, teama, stres si pana la tristete sau chiar furie. Per total, reteta perfecta care mai devreme sau mai tarziu va duce la epuizare. Exista sefi mai buni sau mai putini buni, ca peste tot in lume. Intr-adevar, unii sefi pot fi ceva mai dezorganizati sau poate chiar putin enervanti, insa asta nu ii face neaparat toxici. Pe de alta parte insa, anumite semne iti demonstreaza clar ca ai in fata un sef toxic!
Atunci cand ai un sef care nu asculta pe nimeni si nu ia in considerare feedback-ul primit de la angajatii de sub el, poti sa iti dai seama in mod sigur ca te confrunti cu un manager toxic. Sugestiile si preocuparile angajatilor ar trebui ascultate de catre sefi si luate in considerare. Atunci cand nu tine cont de aceste lucruri, acel sef nu numai ca face rau echipei lui, insa comportamentul lui afecteaza intreaga companie.
Micromanagement-ul poate fi utilizat de multi sefi, intr-adevar, insa in unele cazuri poate fi considerat o caracteristica comuna a toxicitatii. Micromanagement-ul devine toxic in acele cazuri in care seful trebuie sa aiba un cuvant de spus in tot ceea ce se intampla in companie sau in organizatie, chiar si atunci cand angajatii si-au dovedit abilitatile de-a lungul timpului.
Lucrezi deja de ceva vreme intr-o organizatie si ti se pare ca munca ta este monotona? Faptul ca nu primesti niciodata sarcini si responsabilitati noi poate fi privit drept un semn al toxicitatii sefului tau. S-ar putea ca munca si eforturile tale sa nu fie recunoscute si apreciate, ceea ce te va demoraliza si demotiva mai devreme sau mai tarziu.
Sefii toxici tind sa actioneze si sa se comporte diferit in fata propriilor lor sefi, putand fi catalogati ca fiind “cu doua fete”. Un asemenea comportament se poate dovedi foarte problematic, existand riscul ca managerii de top ai companiei sa nu realizeze ca sefii din subordinea lor se comporta cu totul si cu totul altfel cu subordonatii lor.
Creearea conditiilor de siguranta fizica si psihologica este o baza esentiala pentru asigurarea sanatatii mentale si a bunastarii la locul de munca. Un sef toxic le va diminua angajatilor sentimentul de apartenenta si legatura cu organizatia din care fac parte. Sa nu te simti in siguranta sa vorbesti si sa ai ingrijorari constante cu privire la siguranta locului de munca se poate dovedi pe termen lung extrem de solicitant.
Sursa foto: pexels.com
Teste rezolvate pentru reusita la examenul de titularizare - Educatie Fizica si Sport Editie actualizata si adaugita
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii