Top masuri fiscale care intra in vigoare, ca sa acopere gaura din buget: cumulul sporurilor nu mai poate depasi salariul de baza, bugetarii cu salarii mari nu mai primesc vouchere de vacanta
masuri fiscalegaura bugetdeficit bugetar
Guvernul a conturat deja strategia fiscal-bugetara pe care o va urma in perioada urmatoare, planificandu-si economii de 6 miliarde de lei la bugetul de stat, de pe urma masurilor pe care ni le explica pe larg insusi ministrul Finantelor, Marcel Bolos. Oficialul subliniaza inca de la bun inceput faptul ca "primul pas il face statul pentru ceea ce inseamna partea de reduceri de cheltuieli publice si pentru ceea ce inseamna utilizarea eficienta a banilor publici".
"Masurile sunt gandite pe patru paliere - primul - autoritatile centrale si sectorul public, al doilea palier foarte important pentru noi este al companiilor de stat si companiilor de subordonare locala, avem 171 de companii de stat cu o cifra de afaceri de 72 de miliarde de lei si 1.179 de companii de subordonare locala, care au impreuna o cifra de afaceri de 17 miliarde de lei, totalul personalului angajat in cele doua tipuri de companii este de 250.000 de salariati, care au costuri cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei. Acesta este contextul de la care am plecat pentru stabilirea celui de-al doilea palier de masuri.
Al treilea palier - institutiile publice autonome, agentiile si autoritatile care se gasesc sub controlul Parlamentului, care sunt de notorietate, salariile, care sunt in acele institutii care se spune ca sunt autofinantate.
Nu este asa, sunt bunuri si active publice ale Romaniei, pe care le utilizeaza si pentru care trebuie sa aiba aceleasi reguli de disciplina care sunt in sectorul public. Al patrulea palier - consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Finantelor Publice - doua directii pe care vom merge. Prima directie va fi cea legata de intarirea capacitatii institutionale pentru controlul costurilor si la companiile de subordonare locala, companiile de stat si institutiile publice autonome. A doua directie - a indicatorilor de performanta", a declarat ministrul.
Masuri concrete: Nu va putea putea functiona un serviciu daca nu sunt minim 10 persoane in subordine / Fara vouchere de vacanta pentru bugetarii cu lefuri mai mari de 10.000 de lei brut / Cumulul sporurilor nu mai poate depasi salariul de baza / Salarizarea sefilor de institutii autonome (ASF, BNR) nu mai poate depasi de 6 ori indemnizatia bruta a unui ministru
"Reducerea numarului de posturi vacante: avem in evidenta 204.000 functii vacante. Nu va putea putea functiona un serviciu daca nu sunt minim 10 persoane in subordine. Nu va functiona o directie generala daca nu sunt minim 40. Astfel functia de sef de birou se desfiinteaza”, a mai spus Marcel Bolos.
De asemenea, ministrul a mai declarat ca cumulul sporurilor nu mai poate depasi salariul de baza, adaugand ca „voucherul de vacanta era si indemnizatia de vacanta” si ca „ramane doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut, care costa statul 1,8 miliarde de lei”. Bolos a mai spus si ca de la 1 ianuarie 2025 va avea loc descentralizarea serviciilor publice de la nivel central: directiile de sport, cultura, DSP, inspectoratele scolare. Pana la aceasta data stranferul catre autoritatile judetene se va realiza treptat ... Companiile de stat vor avea 50% reducere a numarului de consilieri, directorilor generali, directori
.... Salarizarea sefilor de institutii autonome (ASF, BNR) nu mai poate depasi de 6 ori indemnizatia bruta a unui ministru ... ", a mai explicat ministrul Bolos.
Foto: facebook/marcel ciolacu