Trecem la IMPOZITAREA PROGRESIVA in 2023? Anuntul saptamanii, pentru toate firmele din Romania
cota unicaimpozitare progresivacod fiscal 2023
Cota unica sau impozitare progresiva? Cum va arata Codul fiscal in 2023? Ce trebuie sa stie firmele referitor la fiscalitate, in anul in care actualele crize si-ar putea atinge apogeul?
Avem la guvernare doua mari partide cu viziuni diametral opuse referitoare la cadrul fiscal "ideal".
Pe de-o parte, social-democratii sunt aprigi sustinatori ai schimbarii cotei unice cu impozitarea progresiva, contrazisi fiind de liberali, care militeaza pentru mentinerea cotei unice, aducand ca prim argument stabilitatea de care au nevoie firmele in aceasta perioada si faptul ca o modificare legislativa de asa mare amploare, intr-un astfel de moment, ar perturba mediul privat.
Se pare ca anul 2023 nu ne va aduce o schimbare a cotei unice cu impozitarea progresiva, cel putin asta de promite vicepresedinta PNL, Alina Gorghiu.
Prezenta duminica la conferinta de alegeri a Ligii Alesilor Locali Arges, liberala a transmis ca mediul privat nu are de ce sa-si faca griji referitoare la schimbarea impozitarii anul viitor. Cota unica ramane in picioare.
"Trebuie sa le spunem celor care fac bani pentru economia romaneasca, antreprenorilor romani, cetatenilor romani ca sistemul de impozitare nu se schimba! Nici cota unica nu devine progresiva! Aceasta este o garantie pentru grupurile sociale active din societate. Dezvoltarea economica a Romaniei depinde de evolutia mediului de afaceri. Prezenta PNL in Guvern este garantia cea mai puternica ca antreprenorii sunt respectati", a subliniat liberala.
In ultimele luni, social-democratii, prin vocea liderului lor, Marcel Ciolacu, au afirmat ca solutia pentru economia romaneasca este trecerea la impozitare progresiva.
"Aceasta e solutia", a spus Ciolacu, chiar si sambata trecuta.
Consiliul Fiscal avertiza, inca din vara: "Noi avem o cota regresiva in Romania, ceea ce nu e in regula"
Doar ca mediul de afaceri pare sa nu fie deloc de acord cu pozitia PSD in raport cu fiscalitatea. In august anul acesta, de exemplu, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, transmitea ca "o schimbare radicala a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresiva nu este decizia unui om, nu poate sa faca asa ceva (...) nu poate sa impuna un singur om asa ceva, chiar daca el provine de la partidul care reprezinta grosul intr-o coalitie prin numarul de parlamentari".
"Aceea e o schimbare fundamentala a regimului fiscal, trecerea de la, sa spunem, cota unica, care nu mai exista, ca nu mai avem cota unica, la o impozitare progresiva. Noi avem o cota regresiva in Romania, ceea ce nu e in regula. O schimbare radicala a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresiva nu este decizia unui om, nu poate sa faca asa ceva.
Un premier, oricat ar fi de stralucit, de luminat, de bun specialist, nu poate. Este o decizie politica care priveste coalitie, admitand ca va ramane aceasta coalitie. Nu se poate, pentru ca premierul, daca nu ar fi suficient de persuasiv sau… In primul rand, nu poate sa impuna un singur om asa ceva, chiar daca el provine de la partidul care reprezinta grosul intr-o coalitie prin numarul de parlamentari", a explicat, pe larg, seful Consiliului Fiscal.
Presedintele AOAR: "Nu am nimic impotriva cotei progresive de impozitare. Dar modificari de asa amploare nu se fac in vremuri de criza"
La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustinea ca actualul nostru sistem inseamna, spre deosebire de impozitarea progresiva, "debirocratizare".
"Nu am nimic impotriva cotei progresive de impozitare. Dar modificari de asa amploare nu se fac in vremuri de criza. Vreti mai multi bani la buget? Atunci reevaluati privilegiile fiscale. Cand vremurile se vor calma, putem vorbi si de cota progresiva de impozitare. Acum? Ca sa gestionezi cota progresiva trebuie sa angajezi oameni. Si este posibil ca plata acestor oameni sa fie egala, daca nu mai mare decat ce castiga bugetul in urma aceste masuri", a spus el.
Tot in vara, 11 organizatii de business din Romania cereau Executivului de la Bucuresti, in mod clar,
mentinerea cotei unice, dar reducerea reala a evaziunii fiscale.
Firmele au cerut Guvernului sa mai taie din cheltuieli si sa reduca evaziunea fiscala, nu sa renunte la cota unica
Cota unica de impozitare este "un sistem de impozitare simplu si esential pentru cresterea economica, care a adus prosperitate, a generat locuri de munca, a incurajat formarea unei clase de mijloc in Romania si care, totodata, reprezinta unul dintre principalele avantaje competitive ale Romaniei", transmiteau organizatiile, in luna iunie.
In schimb, spuneau oamenii de afaceri, statul sa mai taie din cheltuieli si, totodata, sa se reduca evaziunea fiscala, "inclusiv a deficitului de incasare TVA, precum si reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru indeplinirea acestui scop ramane digitalizarea ANAF".