Urmeaza sa mergi la un interviu de angajare pentru un post pe care ti-l doresti? Stii deja mai mult ca sigur ca nu te poti prezenta la interviu fara sa te pregatesti. In primul rand, cauta informatii despre compania la care ai aplicat. Incearca sa afli cat mai multe lucruri despre activitatea acesteia, despre industria in care activeaza, despre concurentii ei si asa mai departe. Este important sa stii sa arati in fata recrutorului ca esti bine pregatit pentru postul pentru care ai aplicat si ca aptitudinile tale indeplinesc nevoile pe care le are compania.
Lasand toata aceasta pregatire la o parte, avem acele intrebari “capcana” care pun in dificultate multi angajati. Nu sunt intrebari dificile, dar multi candidati nu se pregatesc si le este greu sa dea un raspuns pe loc. Una dintre aceste intrebari este “Unde te vezi peste cinci ani?”. Nu este nimic complicat, insa multi isi doresc sa impresioneze recrutorul si incearca sa ofere un raspuns mult prea complex. In realitate, cel mai bine ar fi sa fii sincer si sa raspunzi onest la aceasta intrebare.
In primul rand, trebuie sa intelegi ca aceasta nu este o intrebare capcana. Recrutorul isi propune ca prin aceasta intrebare sa inteleaga visurile si obiectivele tale din punct de vedere profesional si poate chiar personal. Astfel, el isi va da seama daca jobul pe care ti-l ofera se potriveste cu planurile tale de viitor. De asemenea, angajatorul vrea sa stie daca iti doresti cu adevarat acel job sau daca este doar un compromis pe care il faci in cariera ta.
Orice companie isi doreste sa angajeze o persoana motivata, dedicata, care se va implica si care isi va dori sa creasca din punct de vedere profesional. Asadar, este normal pentru angajator sa stie care sunt obiectivele tale pe plan profesional pentru urmatorii ani. Astfel, va stii daca se poate baza pe tine si daca merita sa investeasca in formarea ta.
Revenind acum la problema de la care am plecat, pentru inceput ar fi bine sa stii ca varianta invatarii unui raspuns pe de rost nu te va ajuta prea mult. Un raspuns cliseic va fi mult prea evident pentru un om care asculta candidati in cadrul interviurilor zi de zi. Asadar, este mai bine sa nu mergi la interviu cu raspunsuri sablon la asemenea intrebari.
In schimb, incearca sa fii sincer si sa vorbesti despre modul in care iti vezi cariera pe termen lung. Incearca sa privesti obiectiv la modul in care vor evolua lucrurile pentru tine in cazul in care vei obtine jobul in cauza. Arata-i angajatorului ca pozitia pentru care ai aplicat este importanta in planul carierei tale si ca iti doresti sa evoluezi si sa urci pe scara profesionala in timp. Este indicat, de asemenea, sa mentionezi ca viziunea ta de viitor se pliaza cu ceea ce poate oferi compania la care ai aplicat si ca dezvoltarea ta profesionala poate avea loc prin oportunitatile pe care le ofera firma in cauza.
Citeste si: Interviu de angajare de la distanta: sfaturi de la specialisti, cum sa iesi in evidenta in fata altor candidati
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si