GfK Climatul de consum in T3 2012: Romanii sunt pesimisti, in ciuda cifrelor economice acceptabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
GfK Climatul de consum in T3 2012: Romanii sunt pesimisti, in ciuda cifrelor economice acceptabile GfK Climatul de consum in T3 2012: Romanii sunt pesimisti, in ciuda cifrelor economice acceptabile
de Redactia Manager la 19 Oct. 2012
Urmareste-ne pe Google News
gfkconsumclimatuniunea europeanacurtea constitutionaladeficit

In lunile de vara, Uniunea Europeana (UE) a avut de infruntat noi surse de incertitudine. In primul rand, ratele dobanzilor pentru obligatiunile spaniole si italiene au crescut puternic. In al doilea rand, a fost o vreme neclar daca Germania va trebui sa paraseasca fondul de salvare Mecanismul European de Stabilitate (MES) ca urmare a unei plangeri depuse la Curtea Constitutionala Federala. Si in al treilea rand, multe tari europene continua sa se indrepte spre recesiune.

Europa a avut o vara fierbinte. Criza din Grecia s-a inrautatit din nou, iar Spania si Italia s-au vazut obligate sa plateasca rate ale dobanzilor din ce in ce mai mari pentru obligatiunile lor guvernamentale. In cele din urma, Banca Centrala Europeana (BCE) a reusit sa linisteasca pietele anuntand ca va cumpara obligatiuni guvernamentale din tarile aflate in centrul crizei in volum nelimitat.

Situatia economica generala din majoritatea tarilor europene nici nu s-a deteriorat cu adevarat in lunile de vara, nici nu a inregistrat vreo imbunatatire propriu-zisa. Consumatorii se asteapta in continuare ca puterea economica sa scada si mai mult. Somajul a crescut si el, din nou, in aproape toate tarile, media la nivel de Europa fiind acum de circa 11 procente.

Pana in prezent, SUA nu a revenit pe directia cresterii economice. In conditiile unor date statistice economice in fluctuatie de la o luna la alta, problema numarul unu ramane nivelul ridicat al somajului, care continua sa se situeze la circa opt procente. Este o valoare mai mica decat la inceputul anului. Multi americani insa - indeosebi cei din grupurile cu varste mai mari - au renuntat pur si simplu sa isi mai caute un loc de munca.


Expertii anticipeaza ca, in anul care urmeaza, economia va creste cu intre 2,5 procente si 3 procente, insa aceasta crestere nu este suficienta pentru a da impulsul necesar pietei muncii. Ca urmare, Banca Federal Reserve, banca centrala a Americii, a propus un program de anvergura pentru revitalizarea economiei americane. Banca va cumpara lunar, pentru o perioada nelimitata de timp, titluri de creanta in valoare de 40 de miliarde USD.

Contrar a ceea ce s-ar putea anticipa in lumina datelor economice modeste, consumatorii americani devin tot din ce in ce mai siguri pe sine. Toti cei trei indicatori au inregistrat o crestere in ultimele trei luni. Situat la 33 de puncte in septembrie, indicele asteptarilor privind starea economiei a inregistrat, de departe, cea mai ridicata valoare de cand a fost introdus pentru prima data in martie 2011. Numai in perioada august - septembrie, indicele a crescut cu 11,5 puncte. La 23,8 puncte, indicele asteptarilor privind veniturile a crescut cu circa 9 puncte comparativ cu iunie. Toate acestea au afectat pozitiv dorinta de cumparare a consumatorilor americani, care a inregistrat si ea o crestere de circa 9 puncte, ajungand la nivelul actual de -0,2 puncte.

Anul acesta, se anticipeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste cu 0,5 procente. Somajul este scazut, situandu-se sub cinci procente. Economia si moneda trebuie sa se stabilizeze treptat. Romania este a doua cea mai saraca tara din UE. In perioada verii, presedintele si primul ministru s-au luptat pentru putere. Aceasta lupta a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea presedintelui, invalidat din cauza numarului mic de votanti. Aceste evenimente au afectat in mod clar starea de spirit a populatiei. Gradul mic de incredere in elita politica deja existent a scazut din nou. Increderea ca politicienii vor stabiliza economia Romaniei si o vor dirija spre crestere pe termen lung a scazut. In general, 73% din populatie considera ca situatia economica este mai rea decat acum un an.

Asteptarile privind starea economiei: -20,4
Asteptarile privind veniturile:     -14,1
Dorinta de cumparare:   -25,2

De la mijlocul lui 2011, asteptarile privind veniturile s-au imbunatatit in Romania, cu toate ca in iulie s-a inregistrat din nou o usoara scadere. Indicatorul se situeaza in prezent la -14,1 puncte. El a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -72,7 puncte. Se anticipeaza ca randamentul economic sa fie slab anul acesta, preconizandu-se o crestere de 0,5%. Aceasta este o pozitie relativ buna comparativ cu multe tari europene care continua sa lupte cu recesiunea. Somajul este coborat, la 4,9%, insa tarifele si salariile sunt printre cele mai mici din UE. Este putin probabil ca situatia sa se schimbe prea mult in viitor, intrucat, chiar daca economia evolueaza bine, perspectivele de crestere sunt mici. Consumatorii romani sunt si ei foarte constienti de situatie.

De-a lungul ultimelor cateva luni, ca urmare a scaderii asteptarilor privind starea economiei si veniturile, in multe tari ale studiului dorinta de cumparare a scazut in mod perceptibil. Singurele exceptii sunt Germania, Bulgaria si Polonia. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Italia (-51,5 puncte), Portugalia (-45,8 puncte) si Grecia (-44,4 puncte). Cei mai dornici sa consume raman in continuare germanii (33,1 puncte), austriecii (19,1 puncte) si bulgarii (5,2 puncte).

Criza financiara europeana a revenit in forta la inceputul lui septembrie. Ratele dobanzilor de refinantare in continua crestere pentru Italia si Spania au determinat pietele sa speculeze din nou in ce moment una dintre ele va fi nevoita sa accepte facilitatea de salvare MES. Reescaladarea crizei a avut de asemenea o influenta puternica asupra asteptarilor consumatorilor europeni privind starea economiei. In consecinta, valoarea indicatorului a scazut in aproape toate tarile. In septembrie, cele mai coborate valori se inregistrau in Cehia (-59,8 puncte), Portugalia (-57,1 puncte) si Spania (-52,0 puncte), in timp ce Germania (-17,3 puncte), Romania (-20,4 puncte) si Regatul Unit (-28,8 puncte) ocupa pozitiile cele mai bune.

Si in Franta, economia se lupta sa faca fata consecintelor crizei financiare europene. Pentru a treia oara consecutiv, PIB a inregistrat o crestere zero. Situat la circa 11 procente, somajul este ridicat, chiar si pentru Franta. In august, a fost trecut pragul psihologic semnificativ de trei milioane de someri. Guvernul implementeaza diferite masuri pentru a incuraja atat economia, cat si dorinta consumatorilor francezi de a cheltui bani; in anul care urmeaza, se preconizeaza o crestere economica de 0,8 procente. Este clar insa ca consumatorii nu cred ca aceste masuri vor avea succes. In septembrie, indicatorul pentru asteptarile privind starea economiei se situa la -40,6 puncte. In iunie, consumatorii francezi erau mult mai pozitivi in evaluarea situatiei, indicatorul situandu-se atunci la -8,2 puncte. Ca si in multe alte tari europene, si francezii cred ca economia lor va trebui sa sufere o transformare structurala majora. Costurile aferente fortei de munca si deficitul de export trebuie reduse pentru a face economia sa redevina, in general, mai competitiva.

In lumina perspectivelor economice tot mai sumbre, asteptarile consumatorilor europeni privind veniturile au scazut si ele in mod considerabil in aproape toate tarile. Masurile de austeritate si maririle de impozite impuse de guverne sunt subiecte la ordinea zilei in intreaga Europa. Cele mai mici sperante in ceea ce priveste cresterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia (-65 de puncte), Spania (-58,4 de puncte) si Grecia (-57 de puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania (23,9 puncte), Austria (-12,2 puncte) si Romania (-14,1 puncte).

Dintre tarile care au trebuit sa apeleze la un bailout european, Portugalia este considerata a fi, pana in prezent, o eleva model. Guvernul a implementat rapid reformele necesare, si adera in mod rigid la programul sau strict de austeritate. Exporturile sunt surprinzator de stabile si deficitul de comert exterior scade cu rapiditate. Avand in vedere faptul ca economia portugheza ramane scufundata in recesiune, troica formata din FMI, BCE si CE a decis sa dea tarii inca un an pentru a-si realiza obiectivele de deficit. Principalele dificultati sunt in momentul de fata somajul ridicat, situat la circa 15 procente, si veniturile mici. Consumatorii portughezi sunt convinsi ca aceasta situatie nu se va imbunatati in viitorul apropiat. Asteptarile privind veniturile au scazut din nou vertiginos in timpul verii, coborand de la -33,7 puncte in iunie, la -55,4 puncte in prezent. In mod clar, criza persista in Portugalia mai mult timp decat anticipau consumatorii la jumatatea anului.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x