Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
craciun 2024craciunul in perioada comunistacraciunul pe vremea lui ceausescu
In perioada regimului comunist din Romania, Craciunul era sarbatorit sub o cu totul alta forma decat astazi. Autoritatile vremii incercau sa elimine orice conotatie religioasa si sa transforme aceasta sarbatoare intr-una seculara, numita „Sarbatoarea Pomului de Iarna”.
Cu toate acestea, romanii gaseau mereu modalitati de a pastra spiritul traditiilor si de a sarbatori in familie.
Transformarea Craciunului in "Sarbatoarea Pomului de Iarna"
Dupa instaurarea regimului comunist,
Craciunul a fost transformat in "Sarbatoarea Pomului de Iarna", o celebrare laica menita sa inlocuiasca semnificatia religioasa a Nasterii Domnului. Mos Craciun a fost inlocuit de Mos Gerila, o figura seculara care aducea daruri copiilor in perioada Anului Nou. Serbarile scolare si evenimentele publice erau organizate in jurul "Pomului de Iarna", evitandu-se orice referinta la traditiile crestine.
Provocarile pregatirilor de Craciun in anii '80
In anii '80, penuria de alimente si bunuri de consum a facut ca pregatirile pentru Craciun sa fie o adevarata provocare. Gospodinele petreceau ore intregi la cozi pentru a procura ingrediente necesare preparatelor traditionale, precum sarmale, cozonac sau piftie. Bradul de Craciun, denumit oficial "Pom de Iarna", era dificil de gasit, iar cei norocosi care reuseau sa achizitioneze unul il impodobeau cu decoratiuni realizate manual, din hartie creponata sau alte materiale disponibile.
Mentinerea traditiilor in familie
In ciuda eforturilor regimului de a suprima semnificatia religioasa a Craciunului, multe familii continuau sa respecte traditiile crestine in intimitatea caminului. Colindele erau cantate in soapta, iar participarea la slujbele religioase se facea discret, pentru a evita repercusiunile. Copiii erau incurajati sa scrie scrisori catre Mos Gerila, insa in multe case se pastra vie amintirea lui Mos Craciun, simbol al generozitatii si al spiritului sarbatorii.
Atmosfera sarbatorilor in comunitate
Desi regimul comunist a incercat sa controleze si sa redefineasca sarbatorile de iarna, spiritul comunitar si solidaritatea intre oameni au ramas puternice. Vecinii se vizitau reciproc, impartasind putinele bunatati pe care le aveau si bucurandu-se de compania celor dragi. In unele zone rurale, traditiile precum colindatul sau mersul cu Steaua au continuat, adaptandu-se noilor conditii, dar pastrand esenta obiceiurilor stramosesti.
Desi regimul comunist a impus restrictii si a incercat sa redefineasca Craciunul conform ideologiei sale, romanii au gasit modalitati de a-si pastra traditiile si de a celebra spiritul sarbatorii in familie si comunitate. Rezistenta culturala si adaptabilitatea au permis ca esenta Craciunului sa supravietuiasca, pregatind terenul pentru renasterea traditiilor dupa 1989.
Sursa foto: wikipedia.com (domeniu public)