Volum din prima editie de Poesii a lui Eminescu, la licitatia Mari poeti romani
licitatia mari poeti romanipoesii eminesculicitatie eminescu
Licitatia "Mari poeti romani" va fi organizata de Artmark, pe 12 iulie, la ora 20.00, la Stejarii Country Club, fiind precedata de Licitatia de Orientalism, care va incepe la 19.30.
O colectie de fotografii, scrisori, "declaratii de avere", editii Princeps si documente tinute departe de public va constitui obiectul licitatiei "Mari poeti romani", evenimentul care face parte din ultima serie de licitatii Artmark din aceasta vara.
Expozitia scoate la lumina editii unicat ale celor mai importanti reprezentanti ai literaturii romane.
Editia Princeps din 1884 a volumului "Poesii", singurul volum publicat in timpul vietii lui Mihai Eminescu, avand coperta originala si prefata scrisa de sustinatorul poetului, Titu Maiorescu, este un document de mare raritate pentru piata de carte si are un pret de pornire de 5.000 de euro, in conditiile in care, in piata, se tranzactioneaza, data fiindu-i raritatea, la preturi de pana la 20.000 de euro.
De asemenea, Andrei Muresanu este prezent in licitatie cu o editie Princeps din 1862, care are un pret de pornire de 400 de euro si care debuteaza prin poemul emblematic ce mai tarziu avea sa devina imnul Romaniei.
Iubitorii de carte vor putea descoperi si un patrimoniu Alecsandri, de o valoare inestimabila, alcatuit din 56 de scrisori ce reconfigureaza stradania acestuia pentru unificare si independenta, pledoaria sa pe langa personalitatile europene, documente personale despre averea sa, investita in finantarea actiunilor nationale, cat si cartile sale de vizita din perioada in care era delegatul Romaniei la Paris.
Poet, erudit, politician, cu o reala pricepere diplomatica, Vasile Alecsandri a avut un statut privilegiat pe langa Regele Carol I, ce se regaseste in cateva scrisori catre Roumanille, in care sunt relatate vizite, discutii si impresii despre starea politica din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Pe 25 mai 1878, cu prilejul serbarilor de la Montpellier, Alecsandri avea sa ofere literaturii romane recunoastere internationala prin poezia "Cantecul Gintei Latine", acest eveniment oferindu-i prilejul de a se afirma in epoca si de a-l aduce in atentia Casei Regale, ulterior, fiindu-i oferit un apartament la Peles cu drepturi depline de folosinta.
Scrisorile sunt datate 1882, anul in care Alecsandri devenea presedinte al sectiei de literatura a Academiei Romane, din 1885 fiind numit ministru plenipotentiar al Regatului Romaniei la Paris.
Printre obiectele licitatiei, se numara si o scrisoare trimisa, in 1890, anul mortii lui Alecsandri, in care vorbeste despre starea sa subreda de sanatate.
Pe 14 iulie, se va incheia sesiunea de licitatii a acestei veri prin alte doua evenimente: licitatia de arta contemporana si licitatia de ceasuri si bijuterii.