Descrierea afacerii si clientii / concurenta intr-un plan de afaceri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Descrierea afacerii si clientii / concurenta intr-un plan de afaceri Descrierea afacerii si clientii / concurenta intr-un plan de afaceri
de Redactia Manager la 22 Nov. 2017
Urmareste-ne pe Google News
plan de afaceriafaceriresurse umane

Puneti totul pe hartie si treceti la treaba!


Cadrul general
Cadrul general trebuie sa arate contextul din punct de vedere institutional in care se va desfasura sau se desfasoara afacerea. Adica, aici trebuie sa descrieti daca un plan de afaceri este doar o linie de activitate a unei firme sau acopera toata activitatea S.R.L.-ului.


Misiunea
Existenta unei misiuni este foarte importanta. Ea trebuie sa inspire incredere celui care o citeste/afla si sa arate de ce firma a urmat un anumit drum (dezvoltare) pana in acel moment, de ce si-a propus sa faca anumite lucruri in viitor. De exemplu, de ce a ales ca pe viitor sa dezvolte un anumit sortiment de produse, si nu altele.

Obiectivul
Obiectivele sunt tinte concrete pe care firma isi propune sa le atinga intr-un termen mediu sau scurt. Spre deosebire de misiune, un obiectiv trebuie sa fie de tip SMART.

Adica, el trebuie sa fie simultan:

Specific
Masurabil
Adecvat temporar
Realistic
Tangibil

Locul de desfasurare
Locul de desfasurare a unei afaceri nu este obligatoriu sa fie si locul unde isi are firma sediul social. Nici macar nu este obligatoriu ca locul de desfasurare a afacerii sa fie locul unde firma are o filiala sau un punct de lucru declarat. Cand mentionati intr-un plan de afaceri locul de desfasurare a activitatilor trebuie sa dati detalii si despre cum veti avea acces la locul respectiv (o sa fie pus la dispozitie gratuit de proprietar, o sa fie inchiriat, cumparat).

Managementul
Managementul afacerii reprezinta setul de resurse umane si instrumente ce vor fi folosite pentru conducerea afacerii.

Componenta de resurse umane inseamna de fapt partea de conducere (de decizie) din organigrama afacerii respective (directori, sefi de departamente, coordonatori de proiect, coordonatori de activitati).

In cazul in care structura organizationala este destul de mare, intr-un plan de afaceri putem sa ne oprim in descrierea echipei manageriale dupa a doua treapta ierarhica, de sus in jos, pornind de la Directorul General (sau de la pozitia cea mai inalta in firma).

De cele mai multe ori, la S.R.L.-uri patronii au un rol activ in managementul afacerii. In aceste cazuri, pentru a crea o imagine corecta trebuie sa mentionati rolul si gradul de implicare al patronilor.

Managementul firmei va fi asigurat de unul dintre asociatii societatii care acopera si pozitia de administrator al firmei. Pentru implementarea planului operational va fi angajat un Director Executiv, cu experienta de minimum 7 ani intr-o pozitie de conducere similara.

Modelul de afacere
In cazul in care afacerea respectiva se poate desfasura folosind mai multe modele teoretice, intr-un plan de afaceri trebuie mentionat ce model a fost ales si de ce.

De asemenea, tot aici trebuie sa faceti o descriere a genului de afacere la care v-ati gandit, in cazul in care exista o anumita tipologie sau teorie cunoscuta de publicul larg sau de mediile de specialisti.

Produse/servicii oferite
Acesta este unul din punctele-cheie ale afacerii sau activitatii pe care vreti sa o descrieti. Produsele si serviciile pe care le oferiti sunt instrumentele prin care incercati sa va atingeti obiectivele propuse. Ele reprezinta partea cea mai �vazuta" a afacerii dvs. in aceasta sectiune trebuie sa dati cat mai multe detalii despre produsele si serviciile pe care vreti sa le oferiti.

Este esential sa mentionati:

Ce deosebeste produsele sau serviciile dvs. de cele similare existente pe piata in acel moment astfel incat clientul sa cumpere de la dvs., si nu de la concurenta.

Care sunt principalele caracteristici tehnice ale ofertei dvs., cum se armonizeaza ele cu legislatia in vigoare (sau care putem preconiza ca o sa fie adoptata, cum e de exemplu legislatia Uniunii Europene) si care este legatura intre produsul sau serviciul dvs. si ultimele tendinte sau dezvoltari in plan international.

Clientii (sau grupul-tinta) si concurenta
Aici trebuie descrisa relatia dvs. cu lumea externa firmei, precum si contextul, in sens mai larg, in care veti actiona.

1. Clientii (sau grupul-tinta)
Clientii sau grupul-tinta sunt cei carora va adresati produsele si serviciile. Existenta sau inexistenta lor defineste succesul sau insuccesul afacerii dvs. Din aceasta cauza, ei nu trebuie vazuti ca ceva exterior firmei, ci ca pe o valoare (un activ) pe care firma o are la un anumit moment dat. Clientii trebuie identificati, caracterizati. Este necesar sa identificati nevoile pe care le au si sa ii clasificati in functie de aceste nevoi.

Cele mai folosite criterii de clasificare a clientilor unei firme sunt:
- varsta;
- statutul social;
- componenta familiei (numarul de membri, numarul de copii, varsta acestora);
- veniturile lunare pe care le au;
- locul de resedinta (localitate sau cartier sau strada);
- locul de munca;
- obiceiurile;
- produse consumate;
- criteriul geografic (tara de resedinta, regiunea).

2. Concurenta
Concurenta trebuie vazuta ca un rau necesar. Daca nu ar exista concurenta, lumea s-ar dezvolta mult mai incet. Concurentii sunt cei care stau tot timpul cu ochii pe dvs., va pandesc greselile.

In permanenta trebuie sa urmariti ce aduc nou si ce schimbari fac concurentii firmei dvs. si sa incercati sa prevedeti toate acestea si sa le luati in calcul. De aceea, intr-un plan de afaceri trebuie sa aratati ca v-ati preocupat si va veti preocupa in continuare de aceasta problema.

Concurenta poate fi impartita in doua categorii:

- concurenta directa, constituita din cei care ofera acelasi produs ca si noi si se adreseaza (sau se pot adresa) acelorasi clienti.

- concurenta indirecta, constituita din cei care ofera produse sau servicii similare cu cele pe care vrem noi sa le oferim, dar care rezolva aceeasi problema sau se adreseaza acelorasi nevoi.

3. Furnizorii
Furnizorii trebuie sa fie partenerii dvs. de nadejde, cei pe care va puteti baza atunci cand aveti nevoie.

Calitatea produselor si serviciilor oferite de dvs. depinde in mod esential de calitatea furnizorilor pe care ii aveti si a produselor pe care le luati de la ei.
 
Foarte important sa aratati cum o sa va alegeti furnizorii, care sunt criteriile de selectie (si nu uitati ca aceste criterii nu trebuie sa fie doar de ordin financiar), cum veti monitoriza si evalua relatia cu acestia.

Ultimele NOUTATI

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore
Ultima ora

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore

today01 Mai. 2025
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Astazi in istorie

1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim

today01 Mai. 2025
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Afla...

Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari

today01 Mai. 2025
Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?
Cultura generala

Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?

today01 Mai. 2025
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Economie

Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori

today30 Apr. 2025
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi:  Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Financiar-Bancar

Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x