7 din 10 romani de toate varstele regreta ca nu li s-a predat educatie financiara la scoala: macar cei mici sa invete astazi ceva despre bani
educatie financiara
Educatia financiara este un stalp de baza in formarea unui adult responsabil si capabil sa evolueze in societate, nu doar in plan economic, desi presupune teoretic o disciplina a banilor.
Ajunsi intr-un an 2022 dominat de crize, ce pune mari presiuni pe bugetele noastre personale, am ajuns sa constientizam importanta acestui tip de
educatie si multi dintre noi regreta profund faptul ca in scoala nu li s-au predat notiuni atat de utile in viata.
Poate, daca cineva le-ar fi spus romanilor ce inseamna dobanda variabila la un imprumut, multi nu si-ar mai fi asumat angajamente atat de riscante, pe perioade extrem de lungi de 20 sau 30 de ani, cand gradul de predictibilitate tinde catre zero. Poate, daca cineva ne-ar fi invatat despre importanta economisirii, a unui buget de urgenta, despre importanta investitiilor, situatia economica a multora dintre noi ar fi fost cu mult mai buna.
Multi romani regreta sansa pe care au pierdut-o, prin lipsa educatiei fiananciare
Dar acest lucru nu s-a intamplat si, astazi, 71% dintre respondentii romani ai unui studiu recent realizat de Revolut si-ar fi dorit sa fi invatat mai multe despre administrarea banilor personali inca din scoala, astfel incat acum sa poata trece prin viata cu mai multa incredere.
Doar 7% cred ca cei mici nu ar trebui sa aiba de-a face cu banii si apreciaza ca este timp pentru asta, pentru ca ei invata sa se descurce sanatos cu banii doar ca adulti, din momentul in care incep sa primeasca salariu, iar educatia financiara timpurie ar adanci diferentele economice si sociale dintre tineri. In acelasi timp, cei mai multi romani - 31% dintre respondenti - cred ca lectiile si cunostintele financiare din scoala joaca un rol social important in reducerea diferentelor de gen si sociale.
Conform celor de la Revolut, "astfel se poate explica si popularitatea conturilor si cardurilor pentru juniori si adolescenti, cum este si produsul Revolut <18. La nivel global peste 1,8 milioane de clienti folosesc contul Revolut <18, iar peste 170.000 sunt utilizatori din Romania.
Contul pentru copii este o extensie a contului parintelui, iar adultul are deplin control asupra modului in care resursele financiare din acesta sunt utilizate de catre beneficiarul final, copilul. Tinerii detinatori de conturi Revolut isi pot urmari in siguranta activitatea de pe smartphone si pot primi alerte instantanee de cheltuieli pentru a respecta bugetul. De asemenea, aplicatia incurajeaza tinerii sa isi formeze obiceiuri financiare sanatoase, cum ar fi sa-si seteze obiective de economisire. Toate tranzactiile se realizeaza cu instiintarea adultului, care primeste o notificare instantanee pe telefon atunci cand este utilizat cardul Revolut <18".
Sperantele celor ce au pierdut acest "tren" al vietii se indreapta acum catre tanara generatie. Romanii sunt de acord cu educatia financiara pentru copii, indiferent de generatia din care fac parte: cunostintele financiare ar trebui sa fie o materie scolara, iar bunastarea financiara ar trebui predata inca de la varste mici.
Foto: pixabay.com