Achizitii si fuziuni la sume record in al doilea trimestru al anului in curs
Mediul de afaceri, sever afectat de pandemie, incepe sa se redreseze, insa, atunci cand isi va reveni in totalitate, nu va mai semana cu cel de dinainte.
Conform unui studiu realizat de Refinitiv (furnizor global de date referitoare la piata financiara), in al doilea trimestru al anului in curs achizitiile si fuziunile au inregistrat, la nivel mondial, un maxim istoric.
Urmare a fuziunilor si achizitiilor perfectate in aceasta perioada si a celor care, cu siguranta, vor mai avea loc, multe dintre entitatile de business de dinainte de izbucnirea pandemiei vor disparea si vor face loc unora noi, consolidate.
In primul trimestru al acestui an au fost inregistrate fuziuni si achizitii la o valoare care nu mai fusese atinsa, insa trimestrul al doilea a spulberat recordul primelor trei luni din 2021.
Conform Refinitiv, valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din perioada aprilie-iunie 2021 a fost, la nivel global, de 1.500 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere cu 13% fata de primul trimestru.
Cele mai mari fuziuni si achizitii incheiate in trimestrul al doilea al anului in curs au avut loc in Statele Unite (699 miliarde de dolari), in zona Asia-Pacific (327 miliarde USD) si in Europa (293 miliarde USD).
Mediul de afaceri se reorganizeaza, la nivel global, intr-un ritm fara precedent, in incercarea de a depasi perioada de declin cauzata de criza generata de pandemie.
Majoritatea fuziunilor si achizitiilor efectuate in trimestrul al doilea al anului in curs au fost interne, entitatile de business preferand sa-si pastreze "specificul national", in special din pricina tensiunilor comerciale tot mai accentuate dintre Statele Unite si China.
O alta caracteristica a operatiunilor de fuziune si achizitii in trimestrul II al anului in curs o reprezinta valoarea la care acestea au fost incheiate.
Astfel, desi numarul tranzactiilor din trimestrul II a fost cu 10% mai mic decat cel consemnat in primul trimestru, valoarea fuziunilor si achizitiilor a fost cu 13% mai mare decat cea consemnata in primele trei luni ale anului.
Cea mai mare fuziune perfectata in trimestrul al doilea al anului in curs a avut loc in Statele Unite, intre WarnerMedia (conglomerat media si de divertisment detinut de AT&T) si Discovery, in urma acesteia rezultand un colos media cu o valoare estimata la cca 150 de miliarde de dolari.
In mod cert, fuziunile si achizitiile vor consolida forta financiara a companiilor. Ramane de vazut, insa, daca noii giganti nu se vor confrunta cu probleme in ceea ce priveste viteza cu care se iau deciziile si flexibilitatea, lucruri esentiale in conditiile confruntarii cu o eventuala noua criza economica.
Sursa foto: pexels.com