Pensiile speciale au reprezentat intotdeauna un subiect care a iscat o serie intreaga de controverse printre romani. Nici nu este de mirare ca se intampla asta, in special tinand cont de cat de mici sunt pensiile oamenilor de rand si de cat de mari pot ajunge aceste pensii speciale de care beneficiaza un numar extrem de redus de oameni.
Pe de o parte, statul considera ca pensiile speciale reprezinta o forma de recunoastere si compensare pentru serviciile sau contributiile deosebite aduse de anumite categorii profesionale la binele societatii. Potrivit guvernantilor, acele persoane care au servit in domenii precum politica, armata sau alte institutii cu impact major merita recompense adecvate pentru sacrificiile si riscurile asumate in interesul public.
Pe de alta parte, o parte semnificativa a populatiei vede pensiile speciale ca pe o inechitate si o distorsiune a sistemului de pensii. Argumentul principal al oamenilor este ca aceste compensatii sunt adesea considerate excesive in comparatie cu pensiile obisnuite ale cetatenilor de rand. Specialistii subliniaza faptul ca aceasta inegalitate poate crea resentimente si nemultumiri in randul societatii, deoarece marea majoritate a pensionarilor nu beneficiaza de astfel de avantaje.
Conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), in luna decembrie 2023, un numar impresionant de 425.460 de persoane au fost beneficiare ale unor pensii si indemnizatii speciale conform legilor in vigoare.
Cel mai numeros grup de beneficiari il reprezinta cei 181.990 de indivizi care primesc indemnizatii conform D.L. nr. 118/1990, lege care acorda drepturi persoanelor persecutate din motive politice in perioada dictaturii instaurate la 6 martie 1945. Indemnizatia medie pentru aceasta categorie a fost de 1.363 lei.
Un alt segment important il constituie cei 18.149 de veterani de razboi, care au beneficiat de indemnizatii cu o medie de 837 lei conform Legii nr. 49/1991 si Legii nr. 44/1994. De asemenea, 67.117 de persoane primesc indemnizatii conform Legii nr. 189/2000, iar suma medie pentru aceasta categorie a fost de 775 lei.
Pentru cei 49.362 de beneficiari ai Legii nr. 309/2002, care recunoaste si acorda drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, indemnizatia medie a fost de 74 de lei.
In luna decembrie a anului trecut, alte 12.876 de persoane au fost beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care aduce recunostinta eroilor-martiri si luptatorilor din Revolutia din decembrie 1989, acestia primind in medie o suma de 1.901 lei.
Alte categorii de beneficiari includ 578 de artisti cu o indemnizatie medie de 344 lei, 13.964 de membri ai unor uniuni de creatii cu 1.679 lei medie si 81.424 de supravietuitori ai sotilor defuncti, acestia primind o indemnizatie medie de 112 lei.
Citeste si: Job-uri cu salarii de peste 2000 de euro pe luna: cele mai bine platite joburi in Romania in prezent
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA
Reducere capital social: care sunt implicatiile fiscale?
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?