Afaceri profitabile in pandemie: Laboratoarele de analize medicale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Afaceri profitabile in pandemie: Laboratoarele de analize medicale
Afaceri profitabile in pandemie: Laboratoarele de analize medicale
de Vlad Strunescu la 02 Apr. 2021
Urmareste-ne pe Google News
afaceri testare covidafaceri pandemieafaceri medicaleafaceri analize

Business-ul cu analize medicale a avut o evolutie spectaculoasa in timpul crizei COVID. Astfel, afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei, in 2020, iar, in acest an, ar putea atinge un nou record istoric: 3 miliarde de lei. Performanta vine pe fondul crizei sanitare. Testarile pentru COVID-19 au inregistrat una dintre cele mai importante surse de venit, arata o analiza Frames.

 
La finele lunii martie, dupa un an de criza sanitara, Romania numara 952.803 de cazuri de infectie cu noul coronavirus. De la inceperea crizei si pana pe 31 martie, au fost efectuate 6.714.704 de teste RT-PCR pentru COVID-19 si 603.664 de teste rapide antigenice.

Citeste si: Amenda pentru coronavirus

Cele mai multe teste au fost efectuate contra cost, in laboratoarele specializate, la preturi cuprinse intre 150 si 450 de lei. Un calcul simplu, realizat de expertii companiei de consultanta, arata ca valoarea testelor realizate a depasit cifra de 2 miliarde de lei, luand in calcul un cost mediu de 300 de lei/per test.
 
Estimarile nu iau in calcul testele rapide, disponibile in farmacii, cumparate cu sume intre 30-120 lei, la liber.
 
Pentru aceste teste, nu exista statistici oficiale, analiza estimeaza ca numarul acestora l-a depasit cu mult pe cel al testelor facute in clinicile specializate, in conditiile in care multi romani au ales acest tip de testare iar, daca rezultatele s-au dovedit pozitive, cei mai multi s-au tratat acasa, fara sa intre in zona raportarilor oficiale.
 
Potrivit analizei Frames, printre principalii beneficiari ai crizei COVID sunt laboratoarele de analize medicale (CAEN 8690), ale caror afaceri au trecut de 2,5 miliarde de lei, in 2020. Spre comparatie, in 2010, cifra de afaceri era de 591,1 milioane de lei.
 
Numarul firmelor din acest sector a crescut de la 1.103, in 2010, la 4.325, in 2019, iar estimarile preliminarii arata ca, in 2020, s-a ajuns la aproape 4.500.
 
"In ianuarie 2020, inainte de criza COVID, estimam, intr-o analiza Frames, ca piata analizelor medicale din Romania va fi una dintre cele mai profitabile afaceri in anii care vin, pe fondul imbatranirii populatiei, bolilor profesionale si a virusilor care fac tot mai multe victime. Realitatea ne-a confirmat aceasta estimare, iar datele preliminarii arata ca, in 2020, s-a depasit cifra de afaceri de 2,5 mld.lei, iar in 2021 s-ar putea ajunge la 3 miliarde lei, o cifra de peste 5 ori mai mare decat in 2010", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
 
Conform analizei, clinicile de analize medicale au inregistrat, in 2020, un profit de peste 500 de milioane de lei, aproape dublu fata de 2018, de 314,2 milioane de lei. Spre comparatie, in 2010, profitul companiilor era de numai 50,5 milioane de lei.
 
In 2019, peste 3.700 dintre cele 4.325 firme care activeaza in acest sector au raportat profituri de pana in 100.000 de lei, 421 de companii intre 100.000 si 500.000 de lei si 143 intre 500.000 si 5 milioane de lei.
 
Marea majoritate a laboratoarelor de analize medicale sunt firme mici (4.177 microintreprinderi in 2019). In 2020, pe fondul crizei COVID, numarul acestora a crescut si mai mult, fiind raportate noi astfel de firme in aproape toate judetele tarii. Potrivit analistilor, potentialul de investitii in domeniu este unul ridicat, in conditiile in care in Romania exista numai 10 companii mari, care detin lanturi de clinici la nivel national.
 
"Dezvoltarea unor retele de laboratoare, in sistem franciza, va fi, chiar si dincolo de pandemie, una dintre cele mai profitabile afaceri in viitor. Avem deja exemple de retele de laboratoare mobile, de firme care au crescut spectaculos in aceasta perioada si care investesc agresiv in promovare, focusul fiind, bineinteles, pe oferta de teste COVID", a declarat Negrescu.

Citeste si: Anunt de ultima ora despre vaccinarea anti-Covid a copiilor din Romania. Cand va incepe
 
Pe fondul interesului tot mai mare al investitorilor, si numarul angajatilor acestor firme a crescut exponential, de la 6.506, in 2010, la 14.029, in 2019, si la peste 15.000, in 2020 (date preliminarii).
 
Cele mai multe firme din acest sector activeaza in Bucuresti (978),  Timisoara (196), Brasov (194), Iasi (192),  Constanta (187), Bihor (175),  Dolj (162), Prahova (155), Cluj (134), iar cele mai putine in Giurgiu (23), Harghita (30), Tulcea (29), Botosani (37) si Gorj (40).
 

Care sunt cele mai mari firme

Piata analizelor medicale este acoperita, in linii mari, de cateva mai companii, dintre care Synevo Romania SRL se afla in prim-plan in ultimii ani, pe fondul investitiilor masive si a dezvoltarii retelei de laboratoare in toata tara.
 
Potrivit datelor oficiale, comunicate la Ministerul Finantelor, in 2019, compania a raportat o cifra de afaceri de 293,4 milioane de lei, de aproape 3 ori mai mare decat in 2010. Si profitul a urmat aceeasi tendinta, avansand de la 11,3 milioane de lei, in 2010, la 29,4 milioane, in 2019. 
 
In aceasta perioada, compania si-a dublat si numarul de angajati, ajungand la 1.160. Pe fondul crizei COVID, este posibil ca business-ul sa fi crescut semnificativ in 2020, dar datele nu au fost facute inca publice.
 
Locul secund in topul cifrei de afaceri pe 2019 este ocupat de Gral Medical SRL, cu afaceri de 142,2 milioane de lei, iar, pe locul 3, se afla Hiperdia SA, cu un business de 108,7 milioane lei, in 2018, si un profit de 14,4 milioane de lei.
 
In Top 10 clinici de analize medicale, dupa cifra de afaceri, urmeaza firmele Bioclinica SA, MNT Healtcare Europe SRL, Laboratoarele Bioclinica SRL, Pharmaceutical Research Associates Romania SRL, Laboratoarele Synlab SRL, Dorna Medical SRL si Regina Maria - Banca Centrala de Celule Stem SA.
 
Criza COVID a creat un adevarat soc la scara planetara. In Romania, noul coronavirus a dus, pana in prezent, la aproape 1 milion de imbolnaviri raportate oficial si la 23.538 de decese (la finalul lunii martie). In ultimul an, s-au declarat vindecate 850.672 de persoane.
 
Conform analizei, aceste cifre nu reflecta, nici pe departe realitatea pandemiei din Romania, fiind doar cazurile raportate oficial. Multi dintre romani au ales sa nu declare, sa se trateze la domiciliu, iar o parte din populatie, desi infectata, nici macar nu a realizat ca are COVID.
 
In absenta unei testari in masa a populatiei, toate cifrele comunicate de autoritati trebuie privite, astfel, cu destule rezerve.
 
"Sprijinul statului a vizat, in principal, asigurarea serviciilor din spitale, testarea la internare, lasand in seama oamenilor sa se testeze contra cost. Un fapt care a starnit, pe buna dreptate, multe controverse, in conditiile in care testele nu costa deloc putin, raportat la puterea de cumparare. Daca am fi testat gratuit mai multe persoane, poate ca pandemia ar fi putut fi combatuta mai eficient", conform lui Negrescu.
 
Cert este ca, pentru piata serviciilor de profil, criza COVID a venit ca o mana cereasca. Singurul aspect pozitiv, pentru populatie, a fost ca aceasta criza COVID i-a facut pe multi romani sa inteleaga importanta starii de sanatate, astfel ca prezentarile la medic au crescut semnificativ in ultimul an, arata analiza.
 
Frames anticipeaza ca serviciile medicale vor deveni una dintre cele mai importante probleme in Romania, in conditiile imbatranirii accentuate a populatiei. Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, pana in 2050, populatia Romaniei va scadea spre 12-14 milioane de locuitori, iar peste 60% din populatie va avea varsta de peste 50 ani.
 
In aceste conditii, business-ul medical se dovedeste a fi o investitie profitabila. Sunt inca multe localitati din tara unde cererea de servicii medicale nu este inca acoperita la un nivel optim. In plus, exista multe cabinete si laboratoare independente care pot face obiectul unor achizitii. Piata este inca fragmentata si, pe fondul unor investitii semnificative, poate genera rate de profitabilitate optime, mai arata studiul Frames.
 
Asa cum estima in analiza de anul trecut, potentialul de investitii in acest sector este amplificat si de perspectiva atragerii clientilor din zona serviciilor publice.
 
Ultimele discutii privind extinderea accesului romanilor la clinicile private pe baza asigurarii de sanatate emisa de CAS, decontarea serviciilor medicale private din bani publici, crearea unui sistem de parteneriat intre spitalele publice si cele de stat, in fapt dezvoltarea unui sistem de sanatate publica unitar - sunt elemente de natura sa genereze un plus de interes pentru investitiile in serviciile de asistenta sanitara.

Citeste si: OMS, despre vaccinarea in Europa: E inacceptabil de lenta
 
Analiza Frames a fost realizata pe baza unui studiu de business realizat de compania de consultanta dedicat companiilor din sectorul altor activitati referitoare la sanatarea umana (cod CAEN 8690). Datele prelucrate fac referire exclusiva la firmele care au acest cod principal de activitate si sunt obtinute de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor pe baza informatiilor publice declarate de companii si a estimarilor Frames.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x