Ai proprietati imobiliare sau conturi bancare pe numele tau in afara granitelor tarii si crezi ca autoritatile din Romania nu stiu nimic despre ele? Cel mai probabil nu ar trebui sa iti faci prea mari sperante in acest sens, in special dupa ce organele fiscale si centrale vor fi obligate sa incarce toate datele referitoare la veniturile si proprietatile romanilor in sistemul informatic PatrimVen.
Solicitata de la Bruxelles, transmiterea prin PatrimVen a informatiilor prevazute in formularul 401 - Declaratie informativa privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene va fi prirotara pentru autoritatile romane. PatrimVen este un sistem informativ in care sunt colectate si agregate date obtinute de la Ministerul Finantelor si de la ANAF de autoritatiile si institutiile publice si de interes public. Toate datele vor fi puse la dispozitia autoritatilor publice si institutiilor din administratia publica si centrala.
Ordinul recent emis obliga organele fiscale locale, in termen de 6 luni de la intrarea sa in vigoare, sa solicite atribuirea unui numar de identificare fiscala pentru contribuabilii nerezidenti care detin cladiri, terenuri sau mijloace de transport in Romania, dar care nu sunt identificati fiscal. Aceste masuri sunt necesare pentru a facilita schimbul automat obligatoriu de informatii intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene.
Sistemul PatrimVen va include date din registrul central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare, informatii despre veniturile anuale ale persoanelor din toate sursele, situatia fiscala a contribuabililor (prin transmiterea electronica a certificatului de atestare fiscala) si detalii despre proprietatile (cladiri, terenuri, vehicule) detinute de persoanele fizice, informatii furnizate de unitatile administrativ-teritoriale conform legislatiei.
”Scopul ordinului il reprezinta cooperarea intre organele fiscale locale si organul fiscal central, prin schimbul de informatii in forma dematerializata, in vederea indeplinirii obligatiilor prevazute de lege, cresterii nivelului de colectare a impozitelor si taxelor la bugetul general consolidat, prevenirii si combaterii evaziunii fiscale si simplificarii procedurilor administrative si debirocratizarii”, sustin cei de la Ministerul Finantelor.
”La art. 68 alin. (3) din Codul de procedura fiscala s-a instituit obligatia organului fiscal central de a transmite organelor fiscale locale informatii privind sursele de venit ale persoanelor fizice. Astfel, proiectul de ordin reglementeaza obligatiile organului fiscal central, in sensul ca acesta obligatia de a pune la dispozitia organelor fiscale locale informatiile cu relevanta fiscala disponibile, obligatiile organului fiscal local, in sensul ca acestea au obligatia de a transmite organului fiscal central informatii privind cladirile, terenurile si mijloacele de transport detinute de persoane fizice si juridice, precum si modalitatea de transmitere a informatiilor”, se mai arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Citeste si: Dupa alegeri, vor pune tunurile pe noi: TVA de 22 la suta in 2025, impozit pe venit majorat, iar cota unica va disparea
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!