ANAF-ul se lauda ca a adus mai multi bani la buget: au crescut masiv colectarile, amenzile se ridica la cifre ametitoare
anafbani la bugetfiscamenzi anaf
Cel mai recent raport al Fiscului arata ca pe primele opt luni din 2022 s-au colectat cu peste 20 la suta mai multi bani, fata de perioada similara a anului trecut.
ANAF a publicat raportul incasarilor pe primele opt luni din anul curent, iar cifrele sunt o mandrie pentru reprezentantii Fiscului. Numai amenzile acordate in perioada ianuarie - august 2022 se ridica la suma ametitoare de 677.000 de lei.
Pe perioada de referinta, veniturile totale colectate de Fisc au insumat 246,2 miliarde de lei, reprezentand o crestere cu mai bine de 20% fata de ianuarie - august 2021, ceea ce inseamna un plus de 45 miliarde de lei.
Tot in acelasi interval de timp, Fiscul a verificat peste 20 de mii de contribuabili. Acolo unde au fost gasite nereguli, oamenii legii au actionat in consecinta si au aplicat sanctiunile prevazute de legislatie. Numai cuantumul amenzilor insumeaza 677.000 de lei.
Criptomonedele, un nou subiect pentru ANAF
N-a scapat de controlale nici piata criptoactivelor. Conform celor prezentate de Fisc in raport, 100 de entitati au fost identificate venituri de 171 milioane de euro. 64 milioane de euro nu erau integral sau partial declarati catre stat, banii fiind confiscati.
Asupra acestui fenomen, presedintele ANAF trage un semnal de alarma si subliniaza ca regulile fiscalitatii sunt valabile si pentru criptomonede si veniturile trebuie declarate si achitate darile catre stat, conform legii:
"Stiti ca de fapt si tranzactionarea acestor criptomonede este ca orice tranzactie. Hai sa o asimilam cu o tranzactie bursiera cumva. Se cumpara si se vand si poti sa ai un profit din diferenta de pret pe care o ai de la cumparare si la vanzare. Acesta este un venit pe care cel care desfasoara acest gen de activitate, fie ca este persoana fizica fie ca este persoana juridica, ar trebui sa si-l declare si sa fie impozitat. La inceput fiind o activitate noua stiti ca a exista aceasta tendinta sau tentatie, au spus "domnule, nu ma prinde nimeni pe mine ca eu am criptomonede, le vand, le tranzactionez, sunt niste platforme mai deosebite". Stiti ca exista undeva la cinci platforme pe care se fac aceste tranzactii. Ei, vedeti, nu exista lucru care sa nu fie identificat si sa nu trebuie sa fie platit. Si aceasta activitate o continuam. Este intr-adevar la inceput. Se face de aproximativ un an de zile", a spus Lucian Ovidiu Heius.