Se umple punga cu bani a Fiscului, dupa ce a dat iama in inflenceri: suma uriasa recuperata, de la cateva persoane cunoscute in online
anafinfluencerifisc
Asa-zisii influenceri romani sunt tinta controalelor ANAF in aceasta perioada, iar verificarile Fiscului scot la iveala faptul ca nu toti cei ce-si castiga banii online, din expunerea lor, sunt onesti si respecta legislatia fiscala.
Dupa cum promitea de curand seful institutiei, Lucian Heius, creatorii de continut online din Romania, sau "influencerii" - cum sunt ei cunoscuti de publicul larg - vor fi "calcati" de controale ale Fiscului.
ANAF-ul vrea sa vada daca aceste persoane isi declara veniturile si daca isi achita taxele, impozitele si contributiile sociale, dupa caz, conform legislatiei fiscale in vigoare.
Asa cum era de asteptat, controalele scot la lumina sume impresionante de bani ce se incercau a fi ascunse de bratul Fiscului.
Conform sefului ANAF, Lucian Heius, in ultimele 12 luni au fost verificate nu mai putin de 87 de persoane fizice, care au obtinut venituri din acest gen de activitati.
"In cazul a 56 de persoane fizice s-a stabilit ca nu au declarat integral sau chiar deloc, le-am calculat impozitul, iar impozitele stabilite sunt in valoare de 6,1 milioane de lei, aproape 1 milion de euro (...) Urmarim banii care vin de la Facebook si vedem ce bani intra in conturile din Romania. Le-am facut calculul, le-am emis decizia si le-am luat banii", a spus oficialul.
Sumele cu care statul e prejudiciat astfel nu sunt deloc mici si ar putea face diferenta in anumite comunitati, unde, cu acesti bani s-ar putea demara si duce la bun sfarsit proiecte de investitii esentiale pentru populatia de acolo: "Ce ar putea face statul cu acesti bani? Se pot face multe lucruri, putem sa bagam apa si canal pe doua strazi, poate sa asfaltam strazile intr-un sat mai mic", a mai subliniat seful ANAF.
Fiscul s-ar putea canaliza permanent pe mediul virtual si pe banii facuti de romani, pe internet
Mediul digital este in continua expansiune si, fara indoia, acesta e viitorul. Prin urmare, institutiile statului trebuie sa se adapteze la schimbare, sa imbratiseze si ele tendinta tehnologica si sa ia masuri in consecinta, pentru a putea tine pasul cu modalitatile prin care oamenii fac bani sau ii transfera dintr-o parte intr-alta. Asa se face ca Fiscul ar putea sa se extinda la nivel institutional, astfel incat sa poata supraveghea zona virtuala in permanenta, cu ajutorul unui departament creat in aceast scop.
"Imi doresc ca in perioada urmatoare sa reusim sa cream un departament in cadrul Antifrauda ca sa urmarim activ din mediul online", a precizat seful Fiscului.