Contextul fiscal in care se regaseste Romania la ora actuala provoaca neliniste printre specialistii institutiilor bancare care activeaza in tara noastra, o analiza a celor de la ING Bank aratand ca cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este reprezentata de pozitia sa fiscala. Specialistii ING trag un semnal de alarma in aceasta directie, notand ca tara noastra a ajuns in situatia in care povara cheltuielilor sociale si salariale a atins un nivel istoric in raport cu veniturile, de nu mai putin de 83% in acest an. In aceste conditii, analistii ING Bank sunt de parere ca anul 2021 ar putea veni la pachet cu noi taxe si impozite pentru romani.
A doua jumatate a anului curent este una cu o miza electorala extrem de puternica, in ultimele luni ale anului fiind programate atat alegerile locale, cat si alegerile parlamentare. In plus, Romania traverseaza la ora actuala o perioada destul de delicata din punct de vedere economic, in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit continentul european la inceputul acestei primaveri. In aceste conditii, este de inteles ca guvernantii nu au luat in calcul niste decizii de ordin fiscal drastice, insa ce se va intampla incepand cu anul urmator?!
Valentin Tataru, economist in cadrul ING Romania, spune ca deficitul bugetar al tarii noastre nu pare a fi din alt film atunci cand este privit in comparatie cu cel al statelor din aceasta regiune, insa rigiditatea structurii sale ingrijoreaza fara doar si poate. Mai mult decat atat, cifrele ne arata ca procentul cheltuielilor salariale si sociale a atins un nivel record in acest an. Totodata, tinand cont de contextul electoral in care se afla tara noastra in aceasta perioada, economistul ING Bank nu se asteapta la reforme de impact care sa stabilizeze finantele publice.
In conditiile in care aceste cheltuieli nu pot fi reduse in viitorul apropiat sau nu pot fi eliminate sub nicio forma, analistul ING sustine ca executivul “va adopta cel mai probabil o abordare de plafonare a acestor cheltuieli pana cand economia va veni din urma si va permite diluarea lor prin cresterea veniturilor bugetare”. In acelasi timp insa, Valentin Tataru isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca masurile reparatorii ar putea fi amanate, in special pe zona deficitului public, pana cand ajustarea va duce in cele din urma la o contractie economica.
Analistii ING Bank iau in calcul o majorare a pensiilor cu 10 procente incepand cu aceasta toamna, estimand astfel ca deficitul bugetar va ajunge la un nivel de 8.6% din Produsul Intern Brut. De asemenea, in raportul ING se mai arata ca specialistii institutiei se asteapta la o imbunatatire cu un punct procentual a deficitului de cont curent, la 3.5% din PIB in acest an. In acelasi timp, economistii ING Bank atrag atentia insa si cu privire la o posibila deteriorare a structurii de finantare a acestui deficit, ceea ce ar face ca presiunea pe cursul valutar si pe rezervele valutare ale Bancii Nationale sa persiste.
Luand in calcul toate acestea, specialistii ING sustin ca o majorare a taxelor si impozitelor va fi greu de evitat in 2021, odata cu incheierea ciclului electoral actual. In primul si primul rand, cei de la ING isi indreapta atentia catre TVA, pe care il considera “suspectul principal”. In acelasi timp insa, nu sunt excluse nici masurile de impozitare a veniturilor si pensiilor mari.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung