Economia europeana se confrunta cu o perioada extrem de dificila in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit Batranul Continent incepand cu aceasta primavara. Desi se vorbea intens despre o revenire rapida in forma de “V” a economiei Zonei Euro, ultimele estimari s-au inrautatit dupa ce criza sanitara din multe tari europene pare sa nu fie prea aproape de sfarsit, ba chiar din contra. Un exemplu foarte clar in aceasta directie este dat chiar de tari importante precum Spania sau Franta, acolo unde numarul de cazuri noi de infectare creste constant in ultima perioada.
Mai mult decat atat, sansele unei reveniri rapide in forma de “V” a economiei Zonei Euro au scazut semnificativ dupa ce specialistii din cadrul IHS Markit au anuntat scaderea neasteptat de mare a indicelui PMI (Purchasing Managers Index). Indicatorii PMI masoara evolutia productiei, a comenzilor noi, a stocurilor, locurilor de munca si a preturilor in principalele ramuri ale economiei. Valorile de peste 50 de puncte ale indicatorilor PMI inseamna crestere, in timp ce valorile sub acest prag indica scadere. Indicele PMI Compozit are in obiectiv industria prelucratoare si serviciile.
Conform datelor publicate de analistii din cadrul IHS Markit, estimarile erau extrem de optimiste in urma cu numai o luna, atunci cand indicele PMI inregistrase cea mai rapida crestere din ultimii doi ani, pana la 54.9 puncte. In luna iunie, indicele PMI raportase o valoare de numai 48.5 puncte. Lucrurile nu au mai stat insa atat de bine in luna august, indicele PMI scazand pana la o valore de 51.6 puncte. Este important de precizat ca pentru moment vorbim despre niste date provizorii!
In aceste noi conditii, estimarile privind revenirea economiei Zonei Euro s-au inrautatit semnificativ. Potrivit raportului publicat de IHS Markit la sfarsitul acestei saptamani, noile prognoze se dovedesc a fi destul de pesimiste. Analistii IHS Markit noteaza ca “sectorul privat a pierdut, atat afacerile, cat si comenzile noi crescand modest”. In acest context, “cresterea Zonei Euro isi pierde avantul”. De asemenea, in raportul IHS Markit se mai arata ca “valoarea totala este rezultatul slabiciunii sectorului serviciilor, in vreme ce productia din sectorul de prelucrare a sporit”.
Potrivit unor noi estimari ale jurnalistilor de la Capital Economics, recaderea indicelui PMI in Zona Euro ne arata ca “revenirea in forma de V prezumata initial a fost deja spulberata”. Si specialistii din cadrul IHS Markit par a fi de acord cu aceasta concluzie, acestia precizand ca “in Zona Euro cresterea se afla la rascruce, cu perspective fie de revenire in lunile urmatoare, fie de continuare a caderii”. Totusi, directia spre care se va indrepta economia Zonei Euro va depinde de cat de reusita va fi campania contra coronavirusului. In acelasi timp, este extrem de important ca ca atat companiile, cat si consumatorii, sa isi recapete increderea.
In analiza celor de la IHS Markit se mai arata ca relansarea economica a fost subminata de cresterea destul de accelerata a numarului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. In plus, in ultima perioada au fost impuse noi restrictii in vederea limitarii raspandirii epidemiei, acestea afectand in special sectorul serviciilor. Singura veste buna este aceea ca industria prelucratoare a continuat totusi sa inregistreze cresteri de productie si de comenzi noi. In acelasi timp insa, multe companii raman precaute atunci cand vine vorba despre decizii de reangajari, preferand spre exemplu in luna august un nivel scazut de personal in contextul lipsei de incredere in forta relansarii.
Ultimele NOUTATI
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?