Economia Romaniei traverseaza un moment delicat la aceasta ora in contextul crizei globale provocate de pandemia de coronavirus, insa prognozele privind evolutia din a doua jumatate a anului sunt destul de optimiste. In plus, conform ultimelor estimari ale specialistilor ING si Erste, economia tarii noastre va raporta o contractie cuprinsa intre 11 si 14% in al doilea trimestru al anului. Aceste ultime estimari sunt cu mult mai bune decat cele initiale, care indicau o contractie a economiei de pana la 18% in acest al doilea trimestru al anului, trimestru in care tara noastra s-a aflat mai intai in stare de urgenta, iar apoi in stare de alerta.
Aceste noi estimari ale celor de la ING si Erste sunt mai optimiste in contextul in care cifrele oficiale privind evolutia comertului cu amanuntul publicate la mijlocul acestei saptamani de Institutul National de Statistica s-au dovedit a fi foarte bune. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in luna iunie in comparatie cu luna anterioara atat ca serie bruta, cu 9.1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 6,3%. In raport cu aceeasi luna iunie a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 2.9% ca serie bruta, respectiv cu 0.9% ca serie ajustata.
Intr-o analiza publicata la mijlocul acestei saptamani, specialistii din cadrul ING Bank sustin ca pot spune acum, dupa anuntarea vanzarilor din retail pentru luna iunie, ca “trimestrul al doilea nu a fost atat de rau pe cat ne-am temut”. Insa, acestia precizeaza ca nu se poate spune nici ca a fost un trimestru prea grozav. Insa, in conditiile actuale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 la nivelul intregului continent european si nu numai, asemenea rezultate nu sunt deloc rele. In raportul celor de la ING se mai comunica ca “raportat la trimestrul precedent, vanzarile au scazut cu 13.4%, ceea ce va actiona cel mai probabil ca o frana la cresterea PIB din trimestrul al doilea”.
In aceste conditii, specialistii din cadrul ING Bank si-au revizuit in urcare estimarea privind evolutia economiei tarii noastre din al doilea trimestru al acestui an. Daca initial se vorbea despre un declin de pana la 18%, acum cei de la ING aduc in discutie o contractie de aproximativ 14%. Totusi, in acelasi timp, acestia atrag atentia ca in noile conditii recuperarea ulterioara ar putea fi mai putin pronuntata in raport cu prognozele initiale. Astfel, “un trimestru secund mai bun decat se estima va conduce la o crestere economica in forma de V mai flata in acest an”.
Si austriecii de la Erste Group Bank se dovedesc a fi ceva mai optimisti dupa publicarea noilor date privind volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, acestia revizuindu-si in crestere estimarile cu privire la Produsul Intern Brut din al doilea trimestru al acestui an. Specialistii Erste vorbesc acum despre o scadere trimestriala de 10.7%, initial fiind adusa in discutie o contractie de 15.2%. Daca vorbim insa de intregul an 2020, atat specialistii din cadrul Erste, cat si cei de la ING si-au pastrat prognozele neschimbate la -4.7%, respectiv -5.5%.
Datele oficiale cu privire la evolutia economica a tarii noastre din al doilea trimestru al acestui an vor fi publicate de Institutul National de Statistica la sfarsitul saptamanii viitoare.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea